Folytatódik a szélsőjobb felaprozódása – Szélsőjobbmonitor, 2018. november

2018-12-05

A monitorozást és az elemzést e hónapban a Political Capital gyakornokai, Gebei Tamás és Molnár Kristóf készítették.

Összefoglaló

  • Novemberben mérséklődött a Jobbik és a Mi Hazánk Mozgalom közötti összetűzések intenzitása.
  • A vizsgált hónap során a Gruevszki-ügy és a „rabszolgatörvény” uralták a politikai napirendet, ami leginkább a Jobbiknak kedvezett.
  • A Mi Hazánk Mozgalom témái többnyire ideologikus, kulturális kérdésekre irányultak. Népszerűségét elsősorban a romaellenes üzenetekkel igyekezett növelni a párt, ebben is az egykori Jobbikot utánozva. Dúró Dóra révén a családpolitika hangsúlyos volt a párt szakpolitikai elképzeléseiben. A szervezeti építkezést újabb alapszervezetek megalakulásával, és saját ifjúsági szervezetével igyekezett megjeleníteni a párt.
  • Az egymással is rivalizáló szélsőjobboldali szervezetek tevékenysége marginális és széttartó ügyek mentén zajlott: a HVIM folytatta a küzdelmet a Beke-Szőcs ügyben, az Identitás Generáció elkezdte építeni a vidéki hálózatát, a Légió Hungária pedig főként rendezvényeket szervezett.
  • MERT (Megoldások, Egyensúly, Rend és Tettrekészség) néven új pártot alapított Rubi Gergely, volt jobbikos országgyűlési képviselőjelölt. A párt mögött az Új Jobboldal Mozgalom áll, amelynek tagjai egykori jobbikosok, valamint a Magyar Gárda és a Magyar Önvédelmi Mozgalom volt tagjai.

Jobbik

A Jobbik pozicionálását illetően folytatta Sneider Tamás pártelnök a középre húzó politizálást. Szerinte a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, amely egyetlen valódi alternatívája a Fidesznek, különösen vidéken. Az ATV Egyenes Beszéd műsorában Sneider úgy fogalmazott: ,,a radikalizmust én elsősorban a korrupció ellenes küzdelemre szoktam mindig is érteni”.

A pártelnök Facebook-oldalán folyamatosan jelezte, hogy országjárást folytat, amelynek eredményeképpen valamennyi választókerületet végig járta már. Jelzésértékű, hogy az Új Magyar Gárda vezetőjével is találkozott, amely a Jobbik radikális törzsszavazóinak üzent. Sneider egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a Jobbik felső- és középvezetését már sikerült stabilizálni, illetve bejelentette, hogy az EP-választáson a Jobbik fogja a legtöbb szavazatszámlálót delegálni. Az Országos Választmány elfogadta a párt, egyelőre nem nyilvános programját is.

 

Sneider János a Jobbik alelnöke és Mészáros István az Új Magyar Gárda vezetője. Forrás: Sneider Tamás

Volner János és a Jobbik között folytatódott a konfliktus. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában egy levél került nyilvánosságra, mely szerint Volner korábban luxus igényeket támasztott a Jobbik felé. Erre Volner azzal vágott vissza, hogy Sneider Tamás felesége irreálisan nagy fizetést kapott, amelyről csupán egy szűk klikk tudott a pártban. Ezt követően Volner további kritikákat nem tett a Jobbik felé. Mindez azzal lehet összefüggésben, hogy a Mi Hazánkon belüli tevékenységére koncentrált, amelyet Facebook posztjainak összetétele is alátámaszt.

A Jobbik Ifjúsági tagozata a hónap során képviseltette magát Lengyelország függetlenségének napján. Illetve, egy videót készítettek arról, hogy a metrókban osztott Lokál napilapokat dobnak ki a kukába, amellyel másokat is erre bátorítanak.

A párt által meghirdetett ellenállás jegyében Szilágyi György a Fidesz székháza előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol párhuzamot vont az Orbán-rezsim és a kommunista idők között. A párt aktivistái eközben a Fidesz politikusainak arcképével ellátott „kommunista tagsági igazolványokat” helyeztek ki a kormánypárt székházának kerítésére. A sajtótájékoztató idejére molinókat is ki feszítettek, amelyeken az állt: „Tárjuk fel az ügynökaktákat!”, „Vonjuk meg a luxusnyugdíjakat!” és „Rúgjuk ki a diktatúra kiszolgálóit!”. A korrupció is állandó volt a Jobbik témáiban, amelynek legkarakánabb képviselője Jakab Péter volt, aki hol Miskolcon kutatott Hubay Péter gyanús iroda bérlései után, hol az Országgyűlésben támadta a miniszterelnököt.

Ezzel párhuzamosan a Jobbik szociális kérdések terén tett javaslatokat vagy kritikájával reagált a kormánypártok szakpolitikájára. A párton belül Z. Kárpát Dániel kiemelkedően képviselte ezeket a kérdéseket, hiszen a devizahitelesek ügyében a kétes hátterű kilakoltatásokkal és a lakástakarékok eltörlésével foglalkozott. Az egészségügy klasszikus témájában pedig Lukács László György egy üres füzetet ,, Kásler Miklós: Így mentettem meg az egészségügyet” címmel nyújtott át a miniszternek. A túlórák számának drasztikus növelése volt a hónap végén a legfontosabb politikai ügy, amely az egész közéletet tematizálta, a Jobbik ettől kezdve ellene volt a javaslatnak.

A párt folytatta a „Rágalominfót”, amelyre két példa is volt a hónapban. Az elsőt Szilágyi György képviselő tartotta, akit többnyire a Volner Jánosról nyilvánosságra hozott levéllel kapcsolatban, Volner kritikáiról, illetve Szabó Balázs a volt szekszárdi jobbikos alapszervezet elnökének feljelentéséről kérdeztek. A második alkalommal Jakab Péter tartotta az eseményt Miskolc egyik romák lakta nyomortelepén, Lyukóvölgyön. Szimbolizálva ezzel azt, hogy milyen körülmények uralkodnak az országban. A kérdések Volner Jánossal kapcsolatos ügyekre és Kilián Alexandra megbízásaira vonatkoztak. A Jobbik törvényjavaslatot is megfogalmazott, amelynek értelmében minden olyan orgánumtól elzárnák az állami támogatásokat, amelyeket jogilag egy évben háromszor elmarasztalnak. Mindez reflektál arra a tényre, hogy a Jobbik több mint 160 sajtópert nyert eddig a kormánypárthoz köthető médiumokkal szemben.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás továbbra is része maradt a Jobbik követeléseinek. A hónap elején kiderült, hogy a rendőrség lezárta az Elios-ügyben a nyomozást, amely további politikai munícióval szolgált ebben az ügyben.

A Gruevszki-ügy óriási botrányt kavart a magyar közéletben, amelyet a Jobbik alaposan kiaknázott. Az ügy kirobbanását követően pár nappal a belügyminisztérium előtt tartott flashmobot a párt, ahol a párt a felháborodását fejezte ki, amelyben a történést összekötötte a bevándorlás és a letelepedési kötvények témájával. Mirkóczki Ádám, a Jobbik Nemzetbiztonság Bizottsági tagja rendkívüli ülést hívott össze az ügy kapcsán, ám a napirendet nem tudták elfogadni a kormánypárti képviselők miatt. A párt az Európai Bizottsághoz fordult és állásfoglalását kérte Nikola Gruevszki ügyében. A párt arra kíváncsi, hogy a testület szerint Macedónia – mint az EU-tagság várományosa – igazságügyi intézményei, törvényhozása megfelelnek-e  az Unió elvárásainak. Gyöngyösi szerint, ha Macedónia kiállja a jogállamiság tesztjét, akkor Magyarországnak mérlegelés nélkül ki kell adnia Gruevszkit országának.

Szélsőséges megnyilvánulások

Szávay Istvánról a HírTv nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt a Jobbik tavaszi tisztújító kongresszusáról, amelyből az derül ki, hogy összetűzésbe került egy nővel, aki lenácizta. Szávay erre leütötte. A történteket Szávay először tagadta, majd változtatva az álláspontján, vállalta a politikai felelősséget és lemondott valamennyi országgyűlési tisztségéről.

Mi Hazánk Mozgalom

A Mi Hazánk Mozgalom képviselői csoportot alakított, amely közjogilag ugyan nem járt semmilyen előnnyel, a médiában azonban megemelte a pártot. A hónap során a párt főoldalán és több politikusának a Facebook-oldalán posztoltak olyan tartalmakat, amelyek támogatást kértek a szimpatizánsiaktól: ,,A Mi Hazánk Mozgalomnak még nincs állami támogatása, oligarchája pedig nem is lesz.”

Novemberben 8 alapszervezet megalakulását tette közé a Facebookon a párt. Nógrád megyében létrehoztak egy önkormányzati kabinetet, amellyel többletforrást szeretnének szerezni a térségnek.

 

A Mi Hazánk Mozgalom független képviselői. Forrás: Mi Hazánk Mozgalom

A párt ifjúsági tagozatának elnöke, a Mi Hazánk ’56-os megemlékezésén felszólaló Walter Pál Péter lett. A Mi Hazánk Ifjai meg is tartotta első Országos Szervezői Gyűlését, ahol olyan szélsőjobboldali szereplők jelentek meg, mint Szabó Ákos, László Balázs és Lantos János. Lantos nemrég tért vissza az aktív politizáláshoz, egy interjúval indított a Betyárseregnek. Szerinte a kormánynak konstruktív ellenzékre van szüksége, amely nem csak annyit képes mondani, hogy ,,Orbán takarodj”. Válaszaiban kritikusan értékelte a jelenlegi „cigány-magyar együttélés” helyzetét. A szervezet ezt követően egy szimpatizánsi rendezvényt is meghirdetett László Balázs rendezésével egy Csoma nevű településen. László a Magyar Idők megkeresésére azt nyilatkozta, hogy az országos szervezet alapjainak lefektetésén munkálkodnak, valamint több mint 100 fő jelentkezett a soraikba. Mindezt alátámasztja az, hogy az ifjúsági szervezet már Szegeden is tagfelvételt tartott.

A hónap során a párt a Jobbik támadása helyett saját, klasszikus és sok esetben állandónak tekinthető szélsőjobboldali témáira fektette a hangsúlyt. A párt javaslatai dominánsan ideologikus-kulturális témákra vonatkoztak, azonban sokszor kénytelen volt reagálni olyan meghatározó ügyekre, mint a Gruevszki-ügy és a munkaidő megváltoztatására irányuló törvényjavaslat.

A Mi Hazánknak több állandó témája van. Ezek csak úgy, mint az előző, a mostani hónapban is megjelentek. A „lincselést”, mint bűncselekményi kategóriát szeretné a párt a Büntetőjogi Törvénykönyvbe bevezetni. Ennek szükségessége mellett az encsi és az egy évtizede történt olaszliszkai incidens példálózásával érvel a Mi Hazánk. Mindez remekül illeszkedik a párt cigányellenes üzeneteihez, amelyet a párt saját cigányügyi kabinetjével is képvisel.

A párt kommunikációjában Dúró Dóra meghatározó szereplő, több önálló témát is képvisel folyamatosan az Országgyűlésben. A képviselőnő benyújtott egy törvényjavaslatot a burka betiltásáról, amelyet a kormánypárti képviselők tárgysorozatba is vettek. Ugyanebben a kérdéskörben Toroczkai László egy tévéműsorban úgy fogalmazott, hogy ,,a magyar kultúrával a magyar identitással nem kompatibilis az iszlám”. Napirenden tartja a pro-life álláspontját is az abortusz-kérdéskörében. Dúró fő témája, amelyet saját családi életével is népszerűsít, a családpolitika. Meglátása szerint a kormány kevéssé teszi vonzó életpályává az anyaságot és ugyan voltak előrelépések a demográfia tekintetében, ám ezek nem elégségesek. A szociális transzferek tekintetében pedig a konkrét cselekvéshez, munkához kötődő támogatásokat tartja elfogadhatónak, minden más pedig a megélhetési gyermekvállalást erősíti véleménye szerint.

A párt célja a Jobbikkal szemben az Európai Ügyészség helyett, egy magyar korrupcióellenes ügyészség felállítása. Követelték azt is, hogy a Maccabi játékok helyett az egészségügy kapjon 30 milliárdos támogatást, valamint azt, hogy Andy Vajna távozzon a filmbiztosi pozícióból.

A párt kommunikációjában megjelent, ám kevésbé kapott hangsúlyos szerepet a Gruevszki-ügy. Eleinte a Mi Hazánk nem foglalt állást a kérdéskörben . Az Azonnali kérdésére Toroczkai azt válaszolta, hogy „Egyelőre semmilyen álláspontunk nincs a Gruevszki-ügyben, még nem foglalkoztunk a kérdéssel”. Ezt követően finomodott a párt hozzáállása az ügyhöz és vizsgálóbizottság felállításának indítványát támogatták a képviselői.

Hasonlóan valamennyi ellenzéki párthoz, a Mi Hazánk is elítélte a kormány munkaidőt megváltoztató törvényjavaslatát, amelyet Toroczkai László egyenesen a málenkij robothoz hasonlított.

Szélsőséges megnyilvánulások

  • Toroczkai László ,,genderista agyhalottak”-nak minősítette azokat az embereket, akik kiálltak az egyetemi szabadság mellett. Általánosítással és gyűlöletkeltéssel írt a tüntetőkről, akiket az Alföldre hívott kapálni és paprikát szedni. A kommentszekcióban további támadó és demagóg kijelentéseket tett a Mi Hazánk Mozgalom vezetője.
  • Novák Előd – az olaszliszkai lincselésre emlékeztetve – újból kiállt Facebook-posztjában a szibériai bérrabtartás intézménye mellett.
  • Toroczkai László egy szerinte politikai korrektséget tesztelő videót osztott meg, amelyben egy burkát viselő nőt beengedtek egy bankba, míg egy motoros sisakot viselő nőt nem. A helyzetet úgy kommentálta Toroczkai, hogy ,,Halál a politikai korrektségre, mert az élettel összeegyeztethetetlen!”.

Szélsőjobboldali szervezetek

Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM)

A HVIM tevékenysége november során inkább a hagyományok ápolására és a közösség építésére irányult, mintsem a mozgalmi elemekre. November első napján a Fejér Szövetség a helyi HVIM segítségével megemlékezést szervezett a székesfehérvári királyi sírkertben mindenszentek alkalmából.

Négy hónapnyi szélcsend után tovább folytatódott a HVIM számára kiemelten fontos Beke István és Szőcs Zoltán ügye. A terrorizmussal vádolt erdélyi HVIM-aktivistákat július 4-én ítélték jogerősen öt év börtönbüntetésre, a pontos ítéletet azonban csak október 31-én kapták meg. Az irat kézhezvétele után Beke felesége Facebookon kijelentette, szerinte az eljárás és az ítélet sem volt jogszerű, ezért fellebbezést nyújt be. A történet folytatásaképpen november 6-án a román parlament emberi jogi bizottságában tárgyalták az ügyet, az RMDSZ képviselői, Kulcsár-Terza József és Fejér László Ödön indítványozására. A képviselő szerint sikerült meggyőznie a bizottság tagjait arról, hogy a magyarok nem terroristák és fontos üzenetnek tartja, hogy a magyar képviselők pártpolitikai hovatartozásuktól függetlenül egyöntetűen kiálltak az ügy mellett. „A vitáról készült jegyzőkönyv alapján is különféle jelentéseket lehet készíteni, és azokat a családdal és a kézdivásárhelyi fiatalok ügyvédeivel való konzultáció nyomán nemzetközi szervekhez lehet eljuttatni” – mutatott rá sajtótájékoztatóján Kulcsár-Terza József.

Az ügy folytatásaként az Új Magyar Szó számolt be 12-én arról, hogy az RMDSZ képviselői levélben fordultak segítségért Klaus Iohannis államfőhöz. A levélben azt kérik, gyakoroljon nyomást az illetékes szervekre annak érdekében, hogy a koncepciósnak kikiáltott ítéletet megszűntessék.

November 18-án, a Szent Korona Rádió honlapján jelentették be, hogy a HVIM idén is megszervezi az egy évtizedes múltra visszatekintő Nemzeti Gyerekkarácsonyt. Az esemény során a szervezők az addig összegyűlt, főként játékokból álló csomagokat osztják ki a hazafias oldal gyerekei között. Később azt is közzétették, hogy az akciót a Mi Hazánk Mozgalom is támogatja, ami a Toroczkai által alapított HVIM és a szintén általa vezetett Mi Hazánk párttá alakulása óta az egyik első formális együttműködést jelenti.

Betyársereg

Tizedikén a Betyársereg motoros klánja, a Fekete Bárányok közös jótékonysági akciót és gyűjtést hirdetett a Hells Angels nemzetközi motorosklub magyarországi szervezetével a rászorulók számára. Az akció során egy közös találkozót is bejelentettek december 8-ára. Másnap a szervezet tagjai részt vettek a Légió Hungária által szervezett II. Mecseki Láthatatlanok emléktúrán, ahol a túra mellett eligazítást tartottak katonai ismeretekből is. November 24-én egy rövid képes beszámolóban tudatták: megalakult a soproni és a kőszegi alszervezet.

 

A Betyársereg soproni és kőszegi alszervezete. Forrás: betyarsereg.hu

November 21-én jelent meg az Al Jazeera televízió honlapján egy átfogó riport , amelyben a Betyársereg egyik tagja, Ádám példáján keresztül keresik a választ arra, hogy miért fordulnak a magyar fiatalok a szélsőjobboldali szervezetek felé. A filmben láthatjuk a betyárok egyik harcművészeti gyakorlatát is, valamint Ádám történetéből megismerhetjük a tagok gondolkodását: Ádám Hitler programját „tökéletes politikai műnek” tartja, kijelenti, hogy „nem tartja embereknek a zsidókat”, de a menekültekre is csak úgy hivatkozik, mint a „keletibe piszkító, ide nem illő férgek”.

Novemberben is több, szélsőséges világnézetű véleménycikk jelent meg a szervezet honlapján. Az 56-os forradalom leverésének évfordulóján közzétett írásban kiemelik, hogy a politikai kompromisszumok mentén kijelölt ünnepnap nem tükrözi hűen a magyar ellenállók tényleges vereségének időpontját. A demográfiai folyamatokra és a kormány által meghirdetett családok évére reflektálva közlik le a honlapjukon Budaházy Edda írását, aki Európa pusztulását a női szerepek kisarkításában látja a liberális média által. A nándorfehérvári ütközet filmadaptációját a megjelent forgatókönyvrészletek alapján durva történelemhamisításnak és a csata meggyalázásának titulálják. Az Antidogma cikksorozatuk novemberi folytatásában pedig „A baloldal árulása és a faji hódító háború” címmel jelent meg egy írás.

Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM)

A kifejezetten aktív október után a MÖM ebben a hónapban csak kisebb akciókat szervezett. November 15-én osztották meg a Budaházy György által indított, és a trianoni békeszerződés felmondását célzó „Vesszen Trianon” kezdeményezést, amely során aláírásokat gyűjtenek a tagok körében és fix aláírásgyűjtő pontokon Szolnokon és Tiszaföldváron.

Az egykori jobbikos Rubi Gergely által Orosházán életre hívott MERT zászlóbontását követően László Attila Tibor, a MÖM vezetője és az orosházi Jobbik alapszervezet választókerületi szervezője a Facebookon írt közleményében kamupártnak nyilvánította a MERT-et és elhatárolódott tőle.  Az új párt kapcsán úgy fogalmazott: „Tagja vagyok a Jobbiknak, de számtalan barátom és Bajtársam van a pártból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom tagjai között is. Őket soha nem fogom megtagadni, mert egy másik hazafias politikai szervezetben látják a jövőjüket és találják meg a helyüket.”

Ezzel ismét megerősítette, hogy a MÖM „középutas” stratégiát követ: bár személyi és szervezeti átfedésben is van a Jobbikkal, számos szálon kötődik a Mi Hazánkhoz is.

November 28-án László Attila a Facebookon jelentette be, hogy Medgyesegyháza polgármestere, Nagy Béla politikai indíttatásból visszautasította a múlt hónapban létrehozott Összefogás a Jövőnkért Medgyesegyházán Egyesület településnév használati kérelmét.

Identitás Generáció (IG)

Az IG a hónap során belefogott a szervezet vidéki hálózatának kiépítésébe. November 14-én jelent meg egy cikk a honlapjukon "Miért nincs vidéken Identitás Generáció" címmel, amelyben hosszú történelmi áttekintés végén toborzó, "vidéki végvárakat" építő felhívást közöltek. November 16-án Bódi Ábel egy fiatalos, jobboldali think tank megalapításának célzatával tematizált bulit szervezett.

November 21-én megalakult a szegedi alszervezet, 25-én a veszprémi, és bejelenték a debreceni jövőbeni megalakulását is.

 

A vidéki végvárak. Forrás: Facebook

A szervezet építése mellett ebben a hónapban is hangsúlyt fektettek az IG profilját adó folyamatos online jelenlétre. November 6-án a szervezet vezetője, Bódi Ábel bojkottot hirdetett a magyar Telekom ellen a „Mi a tipikusan magyar?” című reklám miatt. A YouTube-on több videót is közöltek a hónapban. A "Könyvek, amik megváltoztatják a jobboldali ember gondolkodásmódját" című könyvajánlóban Bódi többek között Marcus Aureliust, Daniel Friberget és Margaret Peterst ajánlotta követőinek. A november 11-én megjelent videójukban Gulyás Márton politikai karrierjét állították pellengérre, valamint a kommunista ideológia ellen foglaltak állást. A november 25-én megjelent havi podcastben, a Huszárvágásban az amerikai időközi választásokról, az új brazil elnökről, valamint egy olyan törvényről beszéltek, ami a vallási közösségeket lenne hivatott védeni. Végül kitöltötték az aktuális Nemzeti konzultációt is.

A hónap utolsó videója Hadiállapot Ukrajnában: visszatérhet Kárpátalja? címmel jelent meg. Ebben az IG vezetője összegzi az Ukrajnában kialakult állapotot, majd javaslatokat tesz. Például a Magyar Honvédség számára azt tanácsolja, vonuljanak ki legalább a határig a békefenntartás céljából, majd hozzáteszi: „Persze, számolni kéne olyan hangokkal, hogy hát Putyintól visszakaptuk Kárpátalját, mondjuk ez Paks kettőért cserébe nem jár? Itt lenne az ideje, hogy a Kárpátok bércéről kiáltsuk Poroshenko-nak, hogy eddig jöttél, ne tovább!"

Légió Hungária

Szeptemberi kiválásuk óta a Légió Hungária arculatát a rendezvények szervezése, látogatása és a mozgalmi jelleg adja. Novemberben a szervezet néhány tagja részt vett Varsóban a lengyel függetlenségi meneten. Ezzel párhuzamosan a szervezet a Betyársereggel karöltve, a tavalyi létszámot megduplázva, 82 fővel teljesítette a saját szervezésű II. Mecseki Láthatatlanok emléktúrát. Beszédet mondott Dr. Debreczeni László 56-os veterán, Futó Béla főszervező, illetve Incze Béla, a Légió Hungária elnökségi tagja és a pest megyei HVIM korábbi elnöke.

November 19-én a Légió Hungária, a Betyársereg, a Hungarian Hammerskins, valamint egy "német bajtársi delegáció" közös megemlékezést tartott Dégen, a Festetics-kastély parkjában található I. SS-páncéloshadtest emlékművénél. A beszédek központi témája a közös európai identitástudat volt. A felszólaló Csirke Gergely szerint a II. világháború olyan konfliktus volt, amelyben európai nemzetek ontották egymás vérét, de szerinte még a győztesek sem biztos, hogy „ma azt mondanák, hogy egy ilyen Európáért harcoltak". November utolsó hétvégéjén a légiósok a HVIM által teremtett tradíciót folytatva önálló megemlékezést szerveztek a délszláv háború Szentlászlói emlékművéhez.

 

A Légió Hungária, a Betyársereg és a Hungarian Hammerskins közös megemlékezése. Forrás: legiohungaria.org

MERT

Novemberben meglepetészszerűen új párt alakult MERT (Megoldások, Egyensúly, Rend és Tettrekészség) néven Orosházán. Az alapító az egykori jobbikos Rubi Gergely, aki márciusban disznófejet vitt Szabó Ervinnek, a Jobbik orosházi képviselőjének és országgyűlési képviselő-jelöltjének. A párt mögött az Új Jobboldal Mozgalom áll, amelynek tagjai szintén volt jobbikosok, valamint az egykori Magyar Gárda és a Magyar Önvédelmi Mozgalom volt tagjai. Rubi Gergely a sajtótájékoztató során kifejtette, szerinte irreális az országgyűlési választási sikereket célként kitűzni, a MERT elsősorban nem is a kormányt, hanem az ellenzéket fogja leváltani. Ózdon és Orosházán kezdik meg a tevékenységüket.

 

A MERT megalakulását követő sajtótájékoztatója. Forrás: Facebook

Fontosabb események

Jobbik

  • November 4.: Szilágyi György képviselő a Fidesz székháza elé vonult és párhuzamot vont a szocializmus és a jelenlegi kormány politizálása között.
  • November 8.: Kiszivárgott Volner Jánosról egy levél, amelyben erős luxus igényeket támasztott a Jobbik felé.
  • November 11.: A Jobbik Hadházy Ákos aláírásgyűjtése mellett támogatja az Európai Ügyészség magyarországi bevezetését szolgáló európai polgári kezdeményezést és csatlakozik az aláírásgyűjtéshez.
  • November 11.: A Jobbik IT képviseltette magát a lengyel függetlenség 100. évfordulóján.
  • November 15.: A Jobbik a Gruevszki-ügy miatt tiltakozásba kezdett a belügyminisztérium épülete előtt.
  • November 17.: A Jobbik országos választmánya elfogadta az Európai Parlamenti választási programját.
  • November 21.: Mirkóczki Ádám rendkívüli ülést hívott össze a nemzetbiztonsági bizottságban, amely végül nem tárgyalta a javaslatot, mert a kormánypárti képviselők nem szavazták meg a napirendet.
  • November 21.: A Jobbik az Európai Bizottsághoz fordul azért, hogy állást foglaljanak a Gruevszki-ügyben.
  • November 27.: Sneider Tamás találkozott Mészáros Istvánnal, az Új Magyar Gárda vezetőjével.
  • November 29.: Szávay István a kirobbanó antiszemita botrány miatt lemondott az országgyűlési pozícióiról.

Mi Hazánk Mozgalom

  • November 7.: A Mi Hazánk Mozgalomnak 4 képviselője van a parlamentben.
  • November 10.: Képviselői csoportot alakit a Mi Hazánk Mozgalom.
  • November 15.: A Mi Hazánk Ifjainak első Országos Szervező gyűlése.
  • November 20.: Aláírásgyűjtésbe fog a Mi Hazánk Mozgalom három kérdéskörben.
  • November 21.: Vizsgálóbizottság felállítását támogatja a Mi Hazánk a Gruevszki-ügyben.
  • November 22.: Dúró Dóra a burkaviselés betiltásáról kezdeményez törvényjavaslatot, amelyet tárgysorozatba vett a kormánytöbbség.
  • November 25.: A Mi Hazánk létrehozza Nógrád megyében az Önkormányzati Kabinetjét.

HVIM

  • November 1.: Mindenszentek alkalmából megemlékezést szervezett a Fejér Szövetség a helyi HVIM segítségével a székesfehérvári királyi sírkertben.
  • November 6.: A román parlament emberi jogi bizottsága foglalkozott a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügyével.
  • November 18.: A szentkorona rádió honlapján meghirdették a Nemzeti Gyerekkarácsony adománygyűjtő akciót, melyet a Mi Hazánk Mozgalom is támogat.

Betyársereg

  • November 10.: A Betyársereg Motoros Klánja, a Fekete Bárányok közös jótékonysági akciót és gyűjtést hirdetett a Hells Angels nemzetközi motorosklub magyarországi szervezetével a rászorulók számára.
  • November 11.: A Légió Hungária által szervezett Mecseki emléktúrán a betyársereg öt tagja is részt vett, ahol a túra mellett eligazítást tartottak többek között katonai ismeretekből.
  • November 21.: Riport jelent meg az Al Jazeera honlapján a Betyárseregről, amely mélyebb betekintést ad a szervezet tevékenységébe és ideológiájába.
  • November 24.: Megalakult a Betyársereg soproni és kőszegi alszervezete.

MÖM

  • November 12.: László Attila Tibor, a MÖM vezetője közleményt adott ki a MERT megalakulása miatt.
  • November 15.: A MÖM csatlakozott a „Vesszen Trianon” aláírásgyűjtő akcióhoz, amit Budaházy György kezdeményezett.
  • November 17., 24. és 26.: Rászorulóknak adott tűzifát a MÖM a fűtési szezon kezdetéhez időzítve.
  • November 28.: Elutasítják az Összefogás a Jövőnkért Medgyesegyházán Egyesület településnév használati kérelmét.

Identitás Generáció (IG)

  • November 6.: Az IG vezetője, Bódi Ábel bojkottot hirdetett a magyar Telekom ellen a „Mi a tipikusan magyar?” című reklámfilmjük miatt.
  • November 14.: Az IG "Miért nincs vidéken Identitás Generáció" címmel hosszú, történelmi áttekintésekben gazdag szöveget közölt, amelynek a végén toborzó, "vidéki végvárakat" építését célzó felhívás található.
  • November 16.: Bódi Ábel szervezésében tartottak tematizált bulit.
  • November 21.: Megalakult a szegedi IG, valamint előirányozták a veszprémi és debreceni szervezetek megalakulását.
  • November 25.: Elstartolt a veszprémi „végvár”.

Légió Hungária

  • November 11.: A szervezet néhány tagja részt vett a lengyel függetlenség menetén Varsóban.
  • November 11.: A Betyársereg tagjaival közösen részt vettek a II. Mecseki Láthatatlanok emléktúrán.
  • November 19.: A Légió Hungária, a Betyársereg, a Hungarian Hammerskins, valamint egy "német bajtársi delegáció" közös megemlékezést tartott Dégen, a Festetics-kastély parkjában levő SS emlékműnél.

MERT

  • November 10.: Rubi Gergely bejelentette az új párt megalakulását.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384