Kihelyezett kormányülések

2003-05-29

A Medgyessy-kormány - elődjéhez hasonlóan - felismerte, hogy a formalizált keretektől eltérő, kihelyezett kormányülések jó kommunikációs alkalmat jelentenek a kabinet számára. Amíg az Orbán-kormány főként a 2002-es választási kampány előtti időszakra koncentrálta vidéki tanácskozásait, addig a Medgyessy-kabinet megalakulása óta él ezzel az eszközzel.

HÍR: Május 19-én rendkívüli kormányülést tartott a kabinet. A miniszterek áttekintették a főbb stratégiai programokat: az egészségügy, a közigazgatás és a honvédelem reformját. Medgyessy Péter szerint a kormánynak magas volt a népszerűsége az elmúlt évben, ám nem jutott elég idő a "nagy lélegzetvételű ügyekre", ezek elemzése nem volt megfelelő. Megemlítette, hogy a kormányzati kommunikáció nem elég hatékony. A kormányfő fontos célként említette a versenyképesség javítását, főként a romló világgazdasági környezet miatt. A találkozón részt vettek az újonnan kinevezett és a közelmúltban leváltott miniszterek is, Jánosi Györgyöt kivéve. Az MSZP Országos Választmányának (OV) elnöke is értékeli a kormányzat első esztendejét. Jánosi György a testület elnökeként arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány is profitált volna abból, ha erősebb az együttműködés közte és a párt között. A jövőben az Országos Választmány azt szeretné, ha egyeztethetné a kormány programját Medgyessy Péterrel.

ELEMZÉS: Kihelyezett kabinetülések már az előző kormányok idején is voltak. Ezek egyrészt jó kommunikációs alkalomként szolgálnak a kormány számára, másrészt egy-egy ügy koncentrált megtárgyalására is alkalmasak.

A kihelyezett kormányülések

A rendszerváltás után már az Antall-kormány is tartott kormányüléseket a megszokottól eltérő helyszínen. Ezeknek a vidéki üléseknek az üzenete 1990 után az volt, hogy a kabinet fontosnak érzi a vidék problémáját. Az első koalíciós kormány Békéscsabán tárgyalta meg a népfőiskolák létrehozásának koncepcióját. A Horn-kabinet kormányülései formalizáltan zajlottak, nem fordítottak nagy figyelmet arra, hogy alkalmanként a megszokottól eltérő eseményként mutassák be üléseiket.

1998 után, de különösen az előző ciklus végén rendszeressé vált, hogy az Orbán-kormány hétről-hétre nem a megszokott módon tartotta üléseit. Ezzel egyrészt jelezte, hogy elkötelezett a vidék problémái iránt, másrészt megpróbálta érdekesebbé tenni a kommunikációs szempontból egyébként unalmas kormányüléseket: a média számára nagyobb hírértékkel szolgált egy-egy vidéki tanácskozás, amelyre az adott település lakóit is meghívták. Az Orbán-kormány 2001. nyarán, a választási kampány megkezdése előtt rövid időn belül 7 kihelyezett kabinetülést tartott. Ennek a gyakorlatnak korábban nem volt előzménye, és 2002-ben sem lett folytatása. A kihelyezett ülések célja egyrészt a gazdák megnyerése (kálócfai kormányülés), másrészt a kormány egy-egy kiemelt intézkedéscsomagjának propagálása (Hajdúszoboszló, Mezőkövesd, Csaroda, Népstadion, ELTE) volt.

Az Orbán-kormány fontosabb kihelyezett kormányülései

Helyszín

Téma

Időpont

Vörs
Balaton fejlesztése
2001. július
Kálócfa
Mezőgazdaság
2001. július
Hajdúszoboszló
Gyógyturizmus
2001. augusztus
Mezőkövesd
Autópálya-építés
2001. augusztus
Csaroda
Árvízi újjáépítés
2001. augusztus
Budapest, Népstadion
Olimpia, BS újjáépítése
2001. augusztus
Budapest, ELTE
Oktatás
2001. augusztus
     


A Medgyessy-kabinet rögtön kihelyezett üléssel kezdte tevékenységét, 2002. májusában, a Városligetben ült össze először. Később az árvízvédelemről tárgyaltak, majd a kormányátalakítás kapcsán ismét elhagyták a Parlament épületét a miniszterek. Az MSZP-SZDSZ-kormány tanult elődjétől: hivatalba lépése óta rendez kihelyezett kormányüléseket. Ezek azonban kevésbé idényjellegűek, a sikerkommunikáció mellett pedig önkritikus hangokat is közvetítettek.

A Medgyessy-kormány fontosabb kihelyezett kormányülései

Helyszín

Téma

Időpont

Budapest, Városliget
Kormányváltás
2002. május
Szolnok
Vásárhelyi Terv
2003. február
Lovasberény
Kormányátalakítás
2003. május
     



KOMMENTÁR: A Medgyessy-kormány - elődjéhez hasonlóan - felismerte, hogy a formalizált keretektől eltérő, kihelyezett kormányülések jó kommunikációs alkalmat jelentenek a kabinet számára. Amíg az Orbán-kormány főként a 2002-es választási kampány előtti időszakra koncentrálta vidéki tanácskozásait, addig a Medgyessy-kabinet megalakulása óta él ezzel az eszközzel.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384