Régi slágerek: gáz- és benzinár

2005-07-21

A gazdasági hírek a héten többnyire az üzemanyagag- és gázárakról szóltak, de nagy visszhangot váltott ki Orbán Viktor magyar gazdaságról adott washingtoni értékelése, valamint Gyurcsány Ferenc dél-kelet ázsiai körútja is. A friss adatok szerint nőttek az átlagkeresetek mind a verseny- mind a közszférában, aggodalomra ad okot viszont, hogy a lakosság egyre nagyobb mértékben eladósodik.

Intézetünk minden héten olyan áttekintést készít, mely összefoglalja a hét legfontosabb, gazdaságpolitikai témájú híreit, eseményeit és nyilatkozatait, továbbá a napvilágot látott adatokat. A nyilatkozatok közül azokat idézzük, melyeket a bejelentő személye, a bejelentés tartalma vagy annak újdonságértéke miatt kiemelkedő jelentőségűnek tartunk.

 

A gazdaságpolitikai hírek többségét ezen a héten az üzemanyagárak és a gázárak meghatározásáról szóló nyilatkozatok adták. Nagy visszhangot váltott ki ugyanakkor Orbán Viktor magyar gazdaságról adott washingtoni értékelése, valamint Gyurcsány Ferenc dél-kelet ázsiai körútja is. A magyar gazdaság állapotáról szóló vita eközben visszatérni látszik a Gyurcsány-Orbán vitát megelőző időszakhoz. A kormánypárti politikusok szerint Orbán Viktor amerikai látogatásán túlságosan negatívan festette le a magyar gazdaság helyzetét. Az ellenzék ezzel szemben úgy véli, hogy a pártelnök csupán reális volt, míg a kormány továbbra is sikerpropagandát folytat.

A héten napvilágot látott adatok szerint nőttek a bruttó és nettó átlagkeresetek mind a verseny- mind a közszférában, ugyanakkor némi aggodalomra adhat okot, hogy a lakosság eladósodottságának mértéke egyre növekszik. A Magyar Nemzeti Bank a múlt heti várakozásoknak megfelelően 6,75 százalékra csökkentette az alapkamatot. Általános vélekedés az elemzők között, hogy a kedvező inflációs folyamatok és a gazdasági környezet további kamatvágásokra ad lehetőséget a jegybank számára.


Legfrisebb makrogazdasági és pénzügyi mutatók

GDP növekedés*

2,9%
(2005. I-III.)

Ipari termelés
növekedése*
12,9%
(2005. V.)
Beruházás-növekedés* 6,8%
(2005. I-III.)
Munkanélküliség 7,2%
(III.-V.)
Infláció* 3,8%
(2005. VI.)
Reálkereset-növekedés*

8,5%

(2005. I-V.)

Államháztartási hiány -988,1 milliárd Ft
(2005. I-VI.)
Fizetési mérleg

-1497 millió euró

(2005. I-III.)

Jegybanki alapkamat 6,75%

Források: Figyelőnet, HVG, Magyar Nemzeti Bank


Politikai nyilatkozatok


Kormányoldal

Szanyi Tibor, gazdasági minisztérium politikai államtitkár
Nem csökkenthető a benzin ára a jövedéki adón keresztül, ugyanis Magyarországon a jövedéki adó az Európai Unió által megszabott minimum szinten van. A környező uniós országokhoz képest nem magasak a magyar benzin árak, ráadásul ez prosperáló gazdaságot jelent. Romániában és Ukrajnában mindig is alacsonyabbak voltak az üzemanyagárak, és a fejlettségük is elmarad Magyarországétól, míg Angliában és Észak-Olaszországban a legdrágább a benzin, ez a két térség nagyon jó gazdasági eredményeket produkál. (július 19.)

Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök
A szingapúri gazdaság példája mindenképp követendő, gazdasági sikereket érnek el, és emellett az állam is „visszaszorítja” magát. „Szingapúrból alapvetően tőkét és tudást szeretnénk hozni.” (Szingapúr, július 20.)

Veres János, pénzügyminiszter
Az Európai Bizottság és az OECD országjelentése a gazdaság jó állapotát mutatja. Húsz éve nem volt ennyire alacsony az infláció, bővül az export és az ipari termelés, csúcsot dönt a tőzsdeindex, és a gazdasági növekedés 3,5 – 4 százalékos. A kabinet a 3 százalék alatti inflációt tartana reálisnak jövőre. (július 20.)

Szekeres Imre, MSZP elnökhelyettes
Mindegy, hogy kormánypárti, vagy ellenzéki egy politikus - külföldön Magyarországot képviselje, és valóságos képet adjon az országról. Nem igaz, hogy a magyar gazdaság bénult állapotban van, illetve, hogy egyre drágább az ország. Orbán Viktor Washingtonban tett kijelentésével ellentétben nem az összes, hanem csupán egyetlen hitelminősítő fokozta le Magyarországot. (július 20.)

 


Ellenzék

Lázár Mózes, Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselő
A kormány nem tesz intézkedéseket a magas benzinárak ellenére. Nem lehet folyamatosan a világpiaci árakra hivatkozni, hiszen azok a környező országokra is hatnak, ott mégis alacsonyabbak az üzemanyagárak. A kormány mindenféle indoklás nélkül szüntette meg a kompenzációs rendszert. (július 17.)

Törvényjavaslat benyújtását tervezi a Fidesz annak érdekében, hogy törvénybe foglalják a gázár-emelések lehetőségének maximalizálását, mégpedig úgy, hogy az ne haladhassa meg az éves infláció mértékét. A javaslat a lakossági fogyasztókra, – köztük a 3000 köbméter felettiekre – az oktatási- és egészségügyi intézményekre vonatkozik. (július 19.)

Orbán Viktor, Fidesz-MPSZ elnök
A térségben Magyarországnak stabilizáló szerepet kellene betöltenie, de több gazdasági nehézség is gátolja ezt, így például a túladóztatás, a lelassult gazdasági növekedés, a növekvő költségvetési hiány és államadósság, az átláthatatlan bürokrácia, valamint a növekvő munkanélküliség. Magyarország ugyanakkor stabil, és képes lesz kilábalni a nehézségekből. (Washington, július 19.)

Halász János, Fidesz-MPSZ frakciószóvivő
Az OECD jelentését egyoldalúan értékelte a pénzügyminiszter, így nem beszélt arról, hogy baj van a kormányzati gazdaságpolitika hitelességével, amit a nemzetközi hitelminősítő intézetek véleménye is alátámaszt. A pénzügyminiszter csak a kormány sikerpropagandájának unalmas lemezét tette fel.



Érdekképviseleti szervezetek


Széles Gábor, MGYOSZ elnök
Magyarország egy olyan mesterséges gazdasági növekedési pályán van, melyet a hatalmas hitelfelvételek generálnak. A tavalyi 4 százalékos GDP növekedés hosszú távon nem fenntartható, sokkal reálisabb egy 2 százalék körüli ütem. A gazdaság növekedését nem a hitelállomány nagysága kellene, hogy meghatározza, sokkal inkább az ország versenyképességére kell koncentrálni, ezért aggasztó, hogy ha a kormány az energiaárak drasztikus emelését az ipari nagyvállalati szektorban komolyan gondolja. (július 18.)

Hanti Erzsébet, MSZOSZ szakértő
A szlovák, a lengyel és a cseh bér is magasabb vásárlóerő-paritáson számolva a magyarnál. A bérterhek csökkenésére, és a gazdaság növekedésére van szükség minden évben, és szükség van arra, hogy a keresetek reálértéke megfeleljen a gazdasági növekedésnek. A hazai fizetések alacsonyabbak, mint azt a termelékenység indokolná. (július 19.)

Elemzői vélemények és jelentések


Magyar Nemzeti Bank

Az elemzők várakozásainak megfelelően a Monetáris Tanács ülésén 25 bázispontos kamatvágás mellett döntött a jegybanki alapkamatot illetően. A kamatvágást a folyamatosan csökkenő tendenciát mutató infláció tette elsősorban lehetővé, ugyanakkor kockázatot mutat, hogy az elmúlt hónapban az infláció és a maginfláció közötti különbség növekedett. (július 18.)

Járai Zsigmond, MNB elnök
Az Európai Bizottság intésével összhangban Magyarországnak mindent meg kell tennie az ügyben, hogy a költségvetést konszolidálja. Ha a konvergencia programot követni akarja a kormány, akkor 500 millió forintos megtakarításra lesz szükség a következő évben, hogy a tervezett hiány tartható legyen. Ugyanakkor az adóreform-csomag nélkül is 300 milliós megtakarításra van szükség, ahhoz, hogy 2008-ban teljesíteni tudja az ország a konvergencia kritériumok államháztartási deficitre vonatkozó 3 százalékos küszöbértékét. (július 18.)

GKI Gazdaságkutató Rt.
Tovább gyengült a fogyasztói bizalmi index júniusban, amely mínusz 21,7 pontra esett vissza. Az üzleti várakozások már hónapok óta stagnálnak, ellenben az ipari várakozások tartósan romló tendenciája megállt, és a legújabb adatok már javulást prognosztizálnak. A lakosság inflációs várakozásai, és a munkanélküliségre vonatkozó várakozások némileg emelkedtek júniusban, a vásárlási kedv nőtt az előző hónaphoz képest. (július 18.)

KSH
Az év első öt hónapjában nőttek az átlagkeresetek, bruttó 7,2 százalék és nettó 8,6 százalék a nominális bérek növekedése. A foglalkoztatottság az előző év azonos időszakához képest stagnált. (július 19.)

OECD
A nemzetközi szervezet a magyar költségvetési helyzet stabilitásának megőrzésére hívta fel a figyelmet, és azt javasolja a kormánynak, hogy gazdaságpolitikai hitelességének visszaszerzése érdekében a 2005-ös költségvetésre különös figyelmet fordítson. A Száz lépés programjának keretén belül több figyelmet kell fordítani az euró bevezetésére és a munkaerőpiac helyzetére, így az aktivitási ráta és a foglalkoztatottság növelésére. A kormány és a jegybank közötti feszültséget az átláthatóság növelésével, és jobb kommunikációval lehetne csökkenteni. (július 19.)

George Herbert Walker, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete
Nincs ok pesszimizmusra Magyarország versenyképességét illetően. Az amerikai cégek egyre jobban megismerik az itteni lehetőségeket. Magyarország előnye a földrajzi elhelyezkedés és a képzett munkaerő, hátrányt jelent viszont a gyenge angoltudás, a bonyolult adórendszer és túlzott bürokrácia.

Reinhard Cluse, az UBS elemzője
A kedvező befektetői környezet és maginflációs folyamatok eredményeképp még a mostani kamatcsökkentésen túl további 50 bázispont vágás prognosztizálható. (július 19.)

Szentiványi Nóra, a JP Morgan szakértője
A kamatcsökkentés mutatja, hogy a jegybank konzisztens eddigi kamatpolitikájával, és előreláthatóan a következő év elejére az alapkamat elérheti a 6 százalékot. (július 19.)

Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője
A jövő évi áfa csökkentéseknek lesznek 2007-re áthúzódó hatásai is, amire a jegybanknak még 2006-ban reagálnia kell. Idén még akár 50 bázispontos vágás képzelhető el, jövő év első felében pedig további 50-75 bázispont. (július 19.)

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete
A lakosság pénzintézetekkel szembeni eladósodottságának mértéke tovább növekedett 2004-ben, és a négy évvel ezelőtt szintnek a négyszeresét is eléri. A növekedés üteme ugyan csökkent, de a háztartási szektor magas tartozásainak aránya hosszú távon meghatározza a fogyasztási és megtakarítási pályát. Ugyanakkor a magyar eladósodottság még mindig alatta van az EU 15-ök szintjének. A felvett hitelek nagy részét még mindig a lakáshitelek képezik. (július 19.)

OTP Bank
Az iparűzési adó esetében elmaradt a jogharmonizáció az Európai Unióhoz való csatlakozáskor. Az európai irányelveknek megfelelően csak egy forgalmi típusú adó lehet egy országban, és nálunk ez az áfa. (július 20.)

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke
Történelmi pillanat a BUX rekordja, vagyis a bűvös 20.000 pontos határ átlépése. Különösen annak fényében, hogy mindössze 14 év kellett ahhoz, hogy a nulláról eddig emelkedjen a forgalom. Mindazonáltal nemigen tartható az az iram, amit az elmúlt félévben produkált a kereslet – mármint a február és július közötti időszak 5 ezer pontos emelkedése. (július 20.)

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. elnöke
A magas benzinár nem töri le a magyar gazdaság növekedését és az inflációs nyomást is csak csekély mértékben növeli. (július 20.)

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384