Nem rejtőzködnek a Jobbik szavazói

2010-02-04

Nem változott érdemben a pártok támogatottsága 2010 első hónapjában. Továbbra is minden szocialista szavazóra körülbelül három fideszes jut, míg a Jobbikot már egy nagy intézet sem méri 10 százalék alatt a biztos szavazó pártválasztók körében. Az MDF és az LMP bejutási esélyeiről továbbra is keveset árulnak el a kutatási eredmények.



MSZP

Januárban sem tudott kitörni az MSZP a húsz százalék körüli sávból: a biztos választók körében 17-23 százalék között mérik a különböző intézetek, közülük is egyedül a Tárki szerint erősödött a szocialista bázis decemberhez képest. A teljes lakosságban 10-16 százalék között ingadozó kormánypárt továbbra is csak a bizonytalanok népes táborában bízhat: a potenciális szavazók 30-43 százaléka nem tudja, vagy legalábbis nem árulja el, kire szavazna. 

 



Fidesz

A vezető ellenzéki erő a biztos szavazók 59-65 százalékát tudhatja támogatói között, ami a teljes népességben jóval nagyobb, 32-43 százalék közötti szórást jelent. A nagy eltérés a bizonytalanokat eltérően mérő kutatóintézetek módszertanából következik. A biztos választók körében a Fidesz az MSZP-tábor mintegy háromszorosával rendelkezik szinte minden intézetnél, a Századvég-KÓD-nál ez az arány valamivel alacsonyabb, a teljes népességben pedig alig kétszeres. Utóbbi csoportban a Szonda-Ipsosnál is „csak” két és félszeres az eltérés. A Fidesz számára továbbra is a kutatások szerinti meglévő hatalmas bázisának szavazási hajlandósága a fő kérdés, a trend szerint ugyanis újabb választói csoportok megszólítása már aligha lehetséges számára. 

 

 


Jobbik

A Jobbik, kis pártokra jellemző alulmérése valószínűleg a múlté. A teljes népesség 5-8%-át magába foglaló szavazótábor 400-640 ezer embert jelent, míg a 2009. júniusi EP-választáson kevesebb mint 428 ezren voksoltak a radikális pártra. A Jobbik támogatottságának januári növekedése mögött valószínűleg az húzódik meg, hogy a kutatóintézetek mára már megtanulták kezelni a Jobbik-jelenséget, amit könnyít a rejtőzködés visszaszorulása is: ma már nem „ciki” a szélsőséges párt táborához tartozni. 

 



MDF-LMP-SZDSZ

Az SZDSZ már szinte egyáltalán, az LMP még alig mérhető. A parlamenti küszöb megugrásáért küzdő pártok közül az MDF-et mérik a legközelebb az öt százalékhoz, a mintavételi hibára jóval érzékenyebb kisebb pártok tényleges támogatottságára azonban csak óvatosan lehet következtetni az eredményekből. 

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384