Fidesz-MDF: a megállapodás átértelmezése

2001-09-14

Rogán Antal két ponton is kritizálta a nemrég létrejött Fidesz-MDF választási megállapodást, azon belül elsősorban az MDF-nek juttatott listás helyeket. Még nem tudni, mennyire lesz sikeres a fideszes képviselő kísérlete, az eset azonban jól példázza, hogy a Fidesz az írásba foglalt politikai megállapodásokat nem veszi figyelembe, ha érdekei úgy kívánják. A Fidesz-MDF megállapodásról második hete írunk elemzésünkben. Ennek oka, hogy a megállapodásról, vagy annak értelmezéséről a korábbi hetekhez hasonlóan még mindig újabb és újabb információk kerülnek napvilágra. Ezen a héten két fontos körülmény merült fel a megállapodás kapcsán. Egyrészt, a Fidesz részéről Rogán Antal kísérletet tett a megállapodás egyes pontjainak óvatos átértelmezésére. Másrészt, megismerhetővé vált egyes MDF-politikusok álláspontja a jelölésekről.


Rogán Antal nyilatkozata a megállapodásról

A Fidesz alelnöke a héten két olyan pontját támadta meg a megállapodásnak, amely elsősorban az MDF számára kedvező, és ami miatt a megállapodást az MDF sikereként jellemeztük. Egyrészt Rogán kijelentette: kizártnak tartja, hogy olyan jelöltek kerüljenek a Fidesz-MDF területi listákra, akik egyéniben nem méretik meg magukat. Márpedig a megállapodás egyik erénye az MDF számára éppen az, hogy "majdnem biztos" befutó egyéni jelöltjei mellé biztos befutó listás helyeket kap. Amennyiben azonban e listás helyekre olyanokat jelöl, akik egyéniben is mandátumot szereznek, akkor a listás helyek az MDF számára elvesznek. Ha ugyanis az MDF listás jelöltje már egyéniben mandátumot szerez, akkor a listán az őt követő jelölt kapja meg a mandátumot - aki viszont vélhetően a Fidesz jelöltje. A Fidesz-MDF megállapodás szövegében természetesen nincs szó arról, hogy csak olyanok indulhatnának listán, akik egyéniben is megméretik magukat. Ezért tekinthető Rogán nyilatkozata a megállapodás átértelmezési kísérletének, mégpedig olyan kísérletnek, amely megpróbál az MDF-nek juttatott helyekből minél többet - jelen esetben a területi listás helyeket - a Fidesz számára visszavenni.

A megállapodás másik pontja, amelyet Rogán megtámadott, a területi listás MDF-jelöltek számára vonatkozott. Rogán ugyanis azt nyilatkozta: két héten belül kiderül, melyik az a hat megyei lista, ahol az MDF jelöltjei indulhatnak. A hetedik helynek ugyanis Rogán Hende Csabát veszi, aki az országos listán indul. Ehhez képest a megállapodás szövege hét területi listás helyről beszél, és ezen felül említi Dávid Ibolya és Hende Csaba országos listás helyét.

Nem tudni, hogy Rogán átértelmezési kísérlete mennyiben lesz eredményes. Azt azonban jól mutatja, hogy a Fidesz az írásba foglalt politikai megállapodásokat nem veszi figyelembe, ha érdekei úgy kívánják. Nem lehet nem észrevenni a párhuzamot a koalíciós szerződéssel, amelyet a Fidesz szintén figyelmen kívül hagy. A Fidesz-MDF megállapodás még két hetes sincs, de a Fidesz alelnöke számára a "hét" máris csupán "hat" . Megítélésünk szerint ezért az MDF csak annyiban számíthat a megállapodás betartására, amennyiben az a Fidesznek is érdeke, vagy amennyiben azt a Fidesz nem tudja felrúgni. A konkrét választókerületek listáját természetesen igen nehezen lehetne átértelmezni. A megállapodás közös frakcióra vonatkozó kitétele azonban megítélésünk szerint olyan pontja a szövetségnek, amely csak annyiban érvényes, amennyiben az a Fidesz érdeke is. Véleményünk szerint, amennyiben az MDF nem éri el a 15 fős minimumot, a megállapodás ellenére sem számíthat országgyűlési frakcióra 2002-ben. Márpedig a lista rogáni átértelmezése könnyen ahhoz vezethet, hogy az MDF-es képviselők száma a következő országgyűlésben a vártnál jóval kisebb legyen.


MDF jelölések

A Fidesz-vezetés részéről politikailag racionális magatartás a megállapodásnak a Fidesz számára kedvező, az MDF majdani képviselőcsoportjának méretét a Fidesz javára csökkentő átértelmezése. A héten azonban úgy tűnt, hogy ebben a Fidesznek egyes MDF-es politikusok is partnereivé váltak. Bár az MDF budapesti választmánya olyan javaslatot fogalmazott meg, hogy a területi listás helyekre egyéniben nem induló jelölteket állítsanak, ezáltal is növelve a majdani frakció létszámát, ezt a javaslatot nem mindenki fogadta el. Győr-Moson-Sopron megyében például már létrejött a megegyezés, és eszerint a területi lista MDF-es helyére az egyéniben is induló Medgyasszay László kerül. Ez az egyezség kizárólag a Fidesznek és Medgyasszaynak kedvező: az MDF-nek, mint pártnak, kedvezőtlen. Ezáltal ugyanis - mivel Medgyasszay vélhetően ismét nyer egyéniben - a listás hely az MDF számára elveszik, azon a soron következő, várhatóan fideszes politikus kap mandátumot.

Ez az egyezség rávilágít egy rendkívül fontos elemre a Fidesz-MDF együttműködéssel kapcsolatban. Amennyiben az MDF jelenlegi képviselői - akik nagyrészt a megyei szervezetek vezető politikusai is - saját személyes érdekeiket a párt érdekei fölé helyezik, akkor az MDF számára eredetileg igen kedvező megállapodás végül a Fidesznek lesz elsősorban hasznára. Ha ugyanis valamennyi MDF-es képviselő Medgyasszayhoz hasonlóan gondolkodik, és elsősorban saját helyét igyekszik biztosítani, akkor az MDF legfeljebb mostani képviselőivel számolhat 2002 után.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384