Lesz-e Orbán-Medgyessy találkozó?

2001-10-10

Az MSZP - felismerve a szeptember 11-i események utáni kommunikációs hibáit - új taktikához folyamodott, amellyel sikerült visszakerülnie a média figyelmének középpontjába. Ennek a taktikának az első jele, hogy Medgyessy Péter találkozót kezdeményezett Orbán Viktorral, amin a háború miatt kialakult helyzetet vitatták volna meg. A miniszterelnök elutasította a kezdeményezést.Nyáron, különösen augusztusban a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP fokozatosan felzárkózott a kormányzó Fidesz-MPP mellé a kommunikációs versenyben. A szeptember 11-i terrortámadást követően azonban drámai átrendeződés volt tapasztalható: a napirenden háttérbe szorultak a belpolitikai jellegű vitakérdések és a szereplések tekintetében kormányzati dominancia volt megfigyelhető. Október első hetében már érezhető volt, hogy a kormányzati válságmenedzselés mellett lassan visszatértek a belpolitikai vitatémák, részben a korábbi ügyek kerültek a média érdeklődésének homlokterébe, részben pedig új témák merültek fel. Ezt a helyzetet változtatta meg ismét az október 7-én indított amerikai támadás Afganisztán ellen.

A háború első napjai alapján úgy tűnik azonban, hogy a Magyar Szocialista Párt tanult a szeptember 11-ét követő időszak tapasztalataiból. Akkor az MSZP nem vette figyelembe a megváltozott napirend kényszerítő erejét. A szocialisták továbbra is a nyáron bevált parlamenti opponensi pozícióból fakadó témákkal kísérleteztek, ám ezek - éppen a külpolitikai-katonapolitikai dominancia miatt - szeptember második felében csak korlátozottan voltak képesek átlépni a média ingerküszöbét. A párt miniszterelnök-jelöltje nem fogalmazott meg olyan javaslatokat, nem tett olyan nyilatkozatokat, amelyek a megváltozott érdeklődés mellett a vezető hírek közé kerülhettek volna.
Medgyessy Péter október 8-án, az Afganisztán elleni támadás másnapján új eszközhöz folyamodott. Személyes találkozót kezdeményezett Orbán Viktorral, feltehetőleg azzal a céllal, hogy egyrészt biztosítsa jelenlétét a kormányzati szerepléseket megnövelő újabb válságmenedzselő időszakban, másrészt demonstrálja a miniszterelnök-jelölt beszédeiben gyakran hangsúlyosan szereplő nemzeti egység gondolatát. Medgyessy kezdeményezését az egyik kereskedelmi csatorna híradójában jelentette be, azaz a bejelentés ténye a vezető hírek közé került, tematizációs szempontból tehát sikeresnek volt nevezhető.

Medgyessy egy olyan pillanatban tudott kezdeményezőként megjelenni a napirenden, amelyben főszabályként a kormányzati szereplők megszólalásaival találkozhatunk. Orbán Viktor miniszterelnök kommunikációs értelemben nehéz helyzetbe került. Reagáló pozícióba került, amelyben két nem kifejezetten előnyös megoldás közül választhatott. Amennyiben elutasítja Medgyessy kezdeményezését, a miniszterelnök kerül a nemzeti egység megbontójának, elutasítójának szerepébe. Miután Orbán Viktor kormányfői kommunikációjában is - különösen szeptember 11-e óta - jelentős hangsúlyt kap a nemzeti egység, összetartás gondolata, presztízsveszteség nélkül nem vállalhatta fel a találkozás elutasítását. A másik lehetőség, a kezdeményezés elfogadása szintén kevésbé jó megoldásnak tűnt. A miniszterelnök ezzel nyilvánosan elfogadta volna Medgyessy Pétert a "kihívó" pozíciójában, s alkalmat adott volna arra, hogy a választópolgárok - a találkozó képi hatásai alapján - összehasonlítsák a két jelöltet. Bármennyire is azt gondolhatták a kormányfő tanácsadói, hogy egy ilyen találkozó kommunikációs előnyeit Orbán Viktor képes lehet kihasználni, a kockázatok jelentősebbnek tűnhettek az esetleges nyereségnél. Orbán stábja végül egy köztes megoldással hárította el Medgyessy ajánlatát: a miniszterelnök Pokorni Zoltán Fidesz elnököt ajánlotta tárgyalópartnerül az MSZP miniszterelnök-jelöltjének.

A kormányfői reagálás után Medgyessy Péter került döntési pozícióba. Amennyiben elfogadja Pokorni ajánlatát, politikai pozícióját leértékeli. A miniszterelnök ügyesen megfogalmazott válasza lehetetlenné tette, hogy Medgyessy minden előnyét kiaknázza a helyzetnek. Végül kommunikációs szempontból az egyetlen célravezető lépést választotta: miközben megköszönte Pokorni ajánlkozását, továbbra is fenntartotta a miniszterelnöknek címzett kérését. Medgyessy október 9-i nyilatkozatában azzal indokolta elhatározását, hogy az ország jövőjét érintő kérdésekről azoknak kell egyeztetniük, akik a jövőben feltehetően döntési pozícióban lesznek. "Biztosra vehető, hogy a következő öt évben Orbán Viktor vagy Medgyessy Péter lesz az ország miniszterelnöke, ezért fogalmaztam meg javaslatomat a kormányfőnek" - mondta az MSZP jelöltje, aki ezzel ismét megjelenítette célját, amely elsősorban a két jelölt pozícionálására és az ebből fakadó előnyök kihasználására vonatkozott.

Nagy a valószínűsége, hogy az Orbán-Medgyessy találkozó végül nem jön létre, hiszen a kormányfő számára racionális mérlegelés alapján nagyon kevés érv szól a megbeszélés mellett. Miután a kezdeményezést nem a hivatalban lévő miniszterelnök tette, még azt a helyzetet sem tudná egyértelműen kihasználni, hogy válságszituációkban a választópolgárok nagy többsége egységpárti. A szocialisták számára természetesen a kezdeményezés elfogadása és az abból fakadó előnyök esetleges kihasználása lenne a valódi politikai siker. Ám az, hogy egy, a szeptember 11-ét követő időszakhoz nagyon hasonlító napirendi környezetben több napon keresztül önálló kezdeményezéssel a média vezető híreiben szerepeltek, már önmagában jelentős előrelépésnek értékelhető, különösen a szeptemberi szocialista "kommunikációs impotenciával" összehasonlítva.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384