A kormány három éve

2001-10-21

Az SZDSZ a kormány kritikusaként, a MIÉP a kormány barátjaként vált a parlamenti vitanap számottevő erejévé. Elemzésünk harmadik részében a két, egymással ellenséges párt kommunikációs stratégiáját elemezzük. Vizsgálunk még egy nagy politikai csatát: összehasonlítjuk egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Kovács László szocialista elnök parlamenti beszédét. A két politikus által kimondott és nem kimondott szavak sokat elárulnak a két párt stratégiájáról.SZDSZ

Az SZDSZ szempontjából a vitanap egyértelmű sikernek értékelhető. Egyrészt, a párt a vitanap kezdeményezése által meg tudott jelenni a politikai napirenden. Az SZDSZ elnökének felszólalásáról valamennyi médium tudósított. Ha a vitanapot nem a szabad demokraták kezdeményezik, vélhetően sokkal kisebb figyelmet kap vezérszónokuk megszólalása akármilyen parlamenti fórumon. A vitanap politikai napirenden való megjelenítése is nagyobb részt az SZDSZ érdeme, sikere.

Másrészt, az SZDSZ sokkal inkább kampány-célokra tudta fordítani a politikai vitanapot, mint az MSZP. Kuncze nem foglalkozott a kormányfő szavainak tételes cáfolatával. Ehelyett igyekezett egy-két fő gondolatot kiemelni, ahol a kormány szerinte hibázott. A korrupció középpontba állítása az SZDSZ régi törekvése, amely a vitanap alkalmával "átjutott" a média ingerküszöbén. Bár alternatív politikai elképzeléseket az SZDSZ sem vázolt, képes volt arra, hogy a kormányt jól megfogható és jól kommunikálható kérdésekben bírálja.


MIÉP

A MIÉP felszólalásában két, egymással összefüggő elemet vélünk igen lényegesnek. Egyrészt, a MIÉP minden korábbinál határozottabban kiállt a kormány mellett. A MIÉP vezérszónokának beszéde egy koalíciós párt vezetőjének beszéde is lehetett volna. Másrészt, a MIÉP az ingatag kormánytöbbségre hívta fel a figyelmet. Ezzel az egyetlen olyan párt volt, amely nem csak tartalmi, de pozicionálási kérdésekkel is foglalkozott. A két elem együtt arra utal, hogy a MIÉP jelenlegi politikai koncepciójának célja a Fidesszel kötendő koalíció megalapozása. Ezt szolgálja, hogy a MIÉP egyrészt támogatja a kormányt, másrészt a kormányzati többség ingatagságára figyelmeztet. A két elemből levonható a következtetés: a MIÉP-nek a kormányban lenne a helye, hiszen egyetért annak fő törekvéseivel, ugyanakkor növelni tudná annak többségét. A MIÉP megítélésünk szerint így igyekszik a Fidesz felé kommunikálni, hogy a 2002-es választásokon kész az együttműködésre, azt követően pedig a koalícióra.


Két beszéd

Orbán Viktor kormányfő és Kovács László szocialista pártelnök beszédének összehasonlítása érdekes adatokkal szolgál. Mindkét politikus leggyakrabban a "család" kifejezést használta beszéde során, ami világosan mutatja, hogy a Fidesz retorikáját az MSZP is igyekszik követni. A család mellett a "nemzet", az "adó", az "oktatás", a "fiatal" és a "nyugdíjas" voltak a mindkét politikus által gyakran használt kifejezések.

A miniszterelnök a "biztonság", a "vidék", a "jövő" és a "múlt", míg a szocialista pártelnök a "korrupció", "reform", "haza", "egészségügy" és "mezőgazdaság", "demokrácia" szavakat használta arányában lényegesen gyakrabban riválisánál. Érdekes módon mindkét politikus alig említette a "szabadság", és "jólét" klasszikus fogalmát, de a "környezetvédelem" vagy a "piacgazdaság" sem hangzott el a két politikus beszédében.


Mindketten gyakran használták

 

Kovács László

Orbán Viktor

család

15

53

nemzet

11

23

adó

13

13

oktatás

6

7

fiatal

3

7

nyugdíjas

4

12



Orbán arányaiban többször használt

 
Kovács László
Orbán Viktor

Polgár

2

35

emberek

4

42

biztonság

1

15

Vidék

2

12

Jövő

2

18

Múlt

3

24



Kovács arányaiban többször használta

 
Kovács László
Orbán Viktor

korrupció

3

2

Reform

2

0

Haza

4

1

egészségügy

2

1

mezőgazdaság

3

4

demokrácia

2

0



Mindketten kevésszer használták

 
Kovács László
Orbán Viktor

jólét

0

1

szabadság

1

2

környezetvédelem

0

0

liberális

0

0

piacgazdaság

0

0

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384