2001. Októberi pártpreferenciák

2001-10-28

Az októberi közvélemény-kutatásokból kítűnik: a szeptemberi terrortámadás hatása - a pártpreferenciák alakulása szempontjából - rövid távúnak bizonyult. Több elemzés rámutatott, hogy a szeptemberi terrortámadások a kormánypártok pozícióit erősítették. A héten több közvélemény-kutató cég is napvilágra hozta októberi pártpreferencia-felvételeinek eredményeit. Az alábbi táblázat négy intézet adatait tartalmazza.

 

Századvég-Tárki

Szonda-Ipsos

Gallup

Medián*

Felvétel ideje:

Okt 4-14

Okt 6-16

Okt 4-9

Okt 5-8

Teljes lakosság

Teljes lakosság
 

Fidesz-MDF

24

25

27

30

MSZP

21

24

24

32

SZDSZ

3

2

4

4

MIÉP

2

2

3

1

FKGP

2

1

1

1

Egyéb

2

3

3

2

Nem tudja/nem válaszol

46

43

38

30

Biztos szavazó pártválasztó
 

Fidesz-MDF

44

43

46

 

MSZP

41

44

40

 

SZDSZ

6

4

6

 

MIÉP

3

3

3

 

FKGP

3

2

1

 

Egyéb

3

3

3

 
         
 


*A Medián adatai a biztos szavazókra vonatkozóan voltak elérhetők


Az adatok összehasonlításából levonható legfontosabb következtetések

A szeptemberi terrortámadás hatása - a pártpreferenciák alakulása szempontjából - rövid távúnak bizonyult. Több elemzés rámutatott, hogy a szeptemberi terrortámadások a kormánypártok pozícióit erősítették. Szeptember 11-e után megugrott a Fidesz támogatottsága a teljes lakosság körében. Ezzel együtt a bizonytalanok aránya csökkent. A Fidesz tehát, a kül- és biztonságpolitikai válsághelyzet következtében, sikeresen mobilizálta a bizonytalan szavazók egy részét. Mostanra ez a hatás tűnt el. A bizonytalan szavazók aránya ismét elérte a korábban szokásos 40-45%-ot, a Fidesz-MDF teljes lakosság körében mért támogatottsága pedig visszaesett a szeptemberi értékekhez képest.

Az előbbiek következményeként a két vezető párt ismét igen kiegyenlített támogatottsággal bír. A teljes lakosság körében valamennyi intézet Fidesz-MDF előnyt regisztrált, míg a biztos szavazók, illetve a biztos szavazó pártválasztók között két közvélemény-kutató cég is az MSZP előnyéről számolt be. A különbségek a két párt támogatottsága között azonban - a Gallup adatain kívül - egyik intézet adatai szerint sem jelentősek. Mindebből adódik, hogy jelenleg nem csupán azt nem tudjuk, hogy a 2002-es választásokat ki nyeri majd, de azt sem igazán lehet megmondani, hogy ha "most vasárnap" lennének a választások, ott melyik oldal győzedelmeskedne.

A kisebb pártok közül egyedül az SZDSZ haladja meg az 5%-ot, és ez a párt is csupán két intézet adatai szerint. Az SZDSZ parlamentbe kerülése tehát jelenleg kérdéses. A MIÉP értékei rendre 5% alatt maradnak, ám a rejtőzködő szavazók miatt a MIÉP-nek sincs sokkal kevesebb esélye a parlamentbe jutásra, mint a szabad demokratáknak. A többi politikai erő semmiképpen nem reménykedhet abban, hogy 2002 után is országgyűlési frakcióval rendelkezhet. Ehhez legközelebb még a Munkáspárt áll - megelőzve például az FKGP-t. A Munkáspárt támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók között mintegy 3%-os.

A választások majdani kimenetele szempontjából igen lényeges körülmény lesz a választási részvétel kérdése. A felmérések szerint az SZDSZ szavazói a legeltökéltebbek, míg a Fidesz-MDF támogatói kevésbé hajlandóak arra, hogy preferált pártjukra szavazatukat leadják. Az MSZP támogatói a Fidesz szavazóinál jobban hajlanak a választási részvételre. Mindez azt jelenti, hogy míg az alacsony részvételi arány az MSZP-nek kedvez, az SZDSZ-nek pedig a parlamentbe jutást garantálhatja, addig a magas részvételi arány a Fidesz-MDF számára kedvezőbb.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384