2001. 44. hét - Külügyi Figyelő

2001-11-06

A 44. héten továbbra sem csitultak a hazai és nemzetközi kedélyek a magyar státusztörvény kapcsán. Orbán Viktor miniszterelnök a Duna TV-ben kijelentette, hogy a törvény a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítését tűzte ki célul. "Ennek a törvénynek az a célja, jelentette ki, hogy az elmúlt nyolcvan évben tapasztalt, magyarokat sújtó asszimilációt megállítsa, visszafordítsa, és helyette a magyar nemzethez való tartozás érzését és az önbecsülést erősítse meg." A román kormány nyilatkozatban fejezte ki elégedetlenségét, hogy Magyarország kitart a velencei bizottság által is kifogásolt gazdasági és szociális kedvezmények mellett, míg Eduard Kukan szlovák külügyminiszter levelében leszögezte, hogy a magyar fél Pozsonynak átnyújtott emlékeztetője egyoldalúan értelmezi és elferdíti a velencei bizottság álláspontját a státusztörvénnyel kapcsolatban.A 44. héten továbbra sem csitultak a hazai és nemzetközi kedélyek a magyar státusztörvény kapcsán. Orbán Viktor miniszterelnök a Duna TV-ben kijelentette, hogy a törvény a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítését tűzte ki célul. "Ennek a törvénynek az a célja, jelentette ki, hogy az elmúlt nyolcvan évben tapasztalt, magyarokat sújtó asszimilációt megállítsa, visszafordítsa, és helyette a magyar nemzethez való tartozás érzését és az önbecsülést erősítse meg." A román kormány nyilatkozatban fejezte ki elégedetlenségét, hogy Magyarország kitart a velencei bizottság által is kifogásolt gazdasági és szociális kedvezmények mellett, míg Eduard Kukan szlovák külügyminiszter levelében leszögezte, hogy a magyar fél Pozsonynak átnyújtott emlékeztetője egyoldalúan értelmezi és elferdíti a velencei bizottság álláspontját a státusztörvénnyel kapcsolatban.


A kedvezmény (státusz)törvény visszhangjai

Az október 25-26-án ülésező negyedik Magyar Állandó Értekezletet követően nem csitultak a 2002. január 1-től életbe lépő, szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvénnyel, közkeletű nevén a státusztörvénnyel kapcsolatos kedélyek. A velencei bizottság meglehetősen dodonai megállapításai is csak fokozták a Magyarország és Románia, illetve Szlovákia közötti vitát.

Jaroslav Chlebo szlovák külügyi államtitkár elmondása szerint a bizottság megállapításai számukra kedvezőek, ugyanis a törvény csupán az anyaországban érvényesíthető, és a jogi norma végrehajtása csakis a magyar külképviseletek feladata lehet. A román kormány közleménye már keményebben fogalmazva leszögezte, hogy a Románia is a - számukra sikerként aposztrofált - jelentés alapján fogja meghozni a szükséges döntéseket. A törvény - még életbelépése előtt - módosításra szorul, ha ez nem fog megtörténni, akkor a törvény végrehajtását fel kell majd függeszteni, amíg Magyarország megszerzi a szomszédos államok, így Románia beleegyezését.

A magyar álláspont változatlanul az, hogy a törvény ebben a formájában kerül majd alkalmazásra. A magyar külügyi apparátus időközben jelezte, hogy nehézkesen lesz megoldható a magyarigazolványok kiadása, ugyanis erre az óriási adminisztratív feladatra egyelőre nincsenek felkészülve. A státusztörvény által biztosított előnyöket várhatóan több millió határon túli magyar fogja igénybe venni. A státusztörvényt nem nevesítve, Rolf Ekeus az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa kifejtette elvi álláspontját a kisebbségvédelemmel kapcsolatban. Eszerint a nemzetközi jog nem ad jogot ahhoz, hogy egy adott állam fennhatóságot gyakoroljon a határon túl élő azonos nemzetiség felett.


Befutóban a Gripen szerződés

Várhatóan még ebben a hónapban elkészül a 14 darab Gripen vadászgépről szóló kölcsönvételi szerződés tervezete. A két vitatott pont még a végleges ár és a szállítási határidő. A svédeknek érdekük, hogy minél előbb tető alá hozzák a kész szerződést, ugyanis az amerikai F-16-osokkal kapcsolatos amerikai lobbytevékenység még nem hagyott alább. A repülőgép-beszerzés szerepelt a Parlament Külügyi Bizottsága hétfői ülésének napirendjén. Az ülésen nem kaptak támogatást azok az ellenzéki módosító javaslatok, amelyeket a harcászati repülőerők fejlesztéséről szóló határozati javaslathoz nyújtottak be. Az ellenzék képviselői, Szent-Iványi István (SZDSZ) bizottsági elnök és Kocsi László (MSZP) szerint a Magyar Országgyűlés kevés információt kapott és ezért nincs abban a helyzetben, hogy döntést tudjon hozni ilyen horderejű döntésben.


Magyarországon tárgyalt Gennagyij Szeleznyov orosz házelnök

A Duma kommunista elnöke intenzív programot bonyolított le háromnapos magyarországi látogatása során. A delegációt fogadta Mádl Ferenc köztársasági elnök, majd találkoztak Martonyi János külügyminiszterrel, Kovács Lászlóval, az MSZP elnökével, a Külügyi Bizottság tagjaival és Matolcsy György gazdasági miniszterrel. A Borisz Jelcin 1992-es látogatása óta legmagasabb rangú orosz vendég tárgyalásainak fő témái a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok helyzete és a műkincsvita voltak. A két ország kapcsolatát megterhelő, a második világháborúban elhurcolt magyar műkincsek visszaszolgáltatását illető álláspontok most sem közeledtek egymáshoz.

A Duma elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában kifejtette, hogy "ha konkrétumokról beszélhetünk, készek vagyunk áttekinteni a kérdést. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a II. világháború mérlegét megvonták, és Magyarország nem támasztott további követeléseket a Szovjetunióval szemben. Ha új igények merülnek fel, mint ez esetben, a kérdést türelmes, körültekintő tárgyalásokon kell rendezni, és ez időt igényel. A legfontosabb, hogy a kérdéses sárospataki könyvtár darabjait őrizzük, a többi pedig egyelőre a szakértők dolga." Szeleznyov találkozott vendéglátójával Áder Jánossal, a Parlament elnökével és Pokorni Zoltánnal, a Fidesz elnökével is. Áder felvetette, hogy célszerű lenne a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság felállítása is.


Egyéb fontos hírek

A Magyar Honvédség katonai feladatokat ellátó egységet vezényelhet a közeljövőben a Balkánra. Az esetleges fokozottabb szerepvállalásra NATO felkérés esetén Macedóniában kerülhet sor.

Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje Brüsszelben találkozott Lord Robertson NATO-főtitkárral. Medgyessy elmondása szerint tájékoztatta partnerét, hogy az MSZP kormányra kerülése esetén professzionális, önkéntes hadsereget fog létrehozni a ciklus végére, azaz 2006-ra, megszüntetve a sorkatonaság intézményét.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy a NATO határozott kérésére még az ősszel módosítják az alkotmány fegyveres erők alkalmazásáról szóló részeit. A NATO ötödik cikkelyével kapcsolatos módosításokhoz kétharmados többség kell, ezért hatpárti tárgyalások kezdődnek a héten. Az MSZP várhatóan megszavazza majd az alkotmánymódosítást.

A héten távozott posztjáról a Budapestre akkreditált nagyköveti testület egyik legbefolyásosabb képviselője, Michael Lake, az Európai Unió delegációvezetője. Mádl Ferenc államfő a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta a nyugdíjba vonuló diplomatának. Lake az elmúlt években számos alkalommal kiállt az uniós érdekek és értékek mellett, olykor nem fukarkodva a kormány bírálatával sem, olyan kérdésekben, ahol sérültek az EU alapelvei (autópálya építés közbeszerzés nélkül; homoszexuálisokkal szembeni diszkrimináció, Tarlós István polgármester akciója a melegekkel szemben)

Mario Monti, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa Budapesten tárgyalt Martonyi János külügyminiszterrel. A találkozó után Martonyi bejelentette, hogy mivel az adókedvezmények ügyében megítélésbeli különbség van Magyarország és az EU között, ezért idén várhatóan nem kerül lezárásra a versenyjogi fejezet.

Orbán Viktor Bajorországban járt, ahol átvette a Hanns Seidel Alapítvány Franz Josef Strauss díját. A magyar miniszterelnök találkozott bajor kollégájával, Edmund Stoiber CSU (Keresztényszociális Unió) elnökkel is.

Horvátországban megalakult a Horvátországi Magyar Egyesületek Szövetsége. A szervezet elnökéül Juhász Sándort választotta. Az új szerveződés tömöríti egy kivételével az összes jelentős horvátországi magyar kisebbségi szervezetet. A parlamenti képviselettel rendelkező, és ez által MÁÉRT tag Horvátországi Magyarok Demokrata Közössége (HMDK) változatlanul nem kooperál a többi szervezettel.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384