A Centrum Szövetség esélyei

2001-11-26

Sajtóhírek szerint napokon belül aláírja a megállapodást egy választási párt megalakításáról a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület (HOME), a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) és a Zöld Demokraták. Az új párt alapító tagja lehet többek között Gyenesei István, a HOME elnöke, Bartók Tivadar, a KDNP elnöke, Pusztai Erzsébet, az MDNP elnöke, Droppa György, a Zöld Demokraták elnöke, valamint Kupa Mihály független képviselő, akit - egyes információk szerint - az új centrumpárt miniszterelnök-jelöltjének javasolnak.Sajtóhírek szerint napokon belül aláírja a megállapodást egy választási párt megalakításáról a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület (HOME), a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) és a Zöld Demokraták. Az új párt alapító tagja lehet többek között Gyenesei István, a HOME elnöke, Bartók Tivadar, a KDNP elnöke, Pusztai Erzsébet, az MDNP elnöke, Droppa György, a Zöld Demokraták elnöke, valamint Kupa Mihály független képviselő, akit - egyes információk szerint - az új centrumpárt miniszterelnök-jelöltjének javasolnak.

A Centrum Szövetségként emlegetett tervezett politikai szervezet az elképzelések szerint a kisgazdákat is várja soraikba, de elsősorban nem a kisgazdapártok, hanem a kisgazda politikusok csatlakozására számítanak. Sajtóinformációk szerint korábban több kisgazda pártcsoportosulást is megkerestek a KDNP és az MDNP képviselői, de végül hosszas tárgyalássorozat után kiderült, hogy nincs esély ezeknek a pártoknak az integrálására az új szövetségbe. Liebmann Katalin, a Reform Kisgazdapárt elnöke nyilatkozatában "túlságosan sokszínűnek" nevezte az alakuló pártot. Mint mondta, azért szakították meg a tárgyalásokat a KDNP-vel és az MDNP-vel, mert szerinte csak olyan pártokkal érdemes tárgyalni, amelyek tényleges erőt képviselnek.

A szövetség tagjai közül a KDNP történelmi pártként alakult újjá a rendszerváltás előtt. A párt 1990-ben a szavazatok 6,46 százalékát szerezte meg, és 21 képviselőt küldhetett a parlamentbe, ahol a jobboldali kormánykoalíció tagja lett. 1994-ben 7,03 százalékkal 22 parlamenti mandátumot kapott a párt, amely azonban a második ciklusban belső viták áldozata lett. A szövetségi politika kapcsán két tábor alakult ki, Giczy György akkori pártelnök ugyanis a kisgazdákkal, míg a belső ellenzék a Fidesszel való kapcsolatot pártolta. Hosszas - a bíróságon is folytatódó - viták után a Fidesz-párti képviselők kiléptek a pártból és Magyar Kereszténydemokrata Szövetség néven a Fidesz frakciójához csatlakoztak. A párt a viták nyomán elveszítette korábban stabil támogatottságát és 1998-ban mindössze 2,31 százaléknyi szavazattal kiestek a parlamentből.

A KDNP a 47. héten ismét vitába keveredett a legnagyobb kormányzó párttal. "A Fidesz a KDNP-n kísérletezte ki a Kisgazdapárt és egyéb pártok bedarálását" - állította Bartók Tivadar a KDNP elnöke, aki szerint a pénzügyminiszter politikai indíttatásból tiltotta le a pártnak járó költségvetési támogatást. A pártelnök szerint ez kísérlet arra, meg lehet-e tenni, hogy épp a választások előtt visszatartsák bármelyik párt költségvetési támogatását. Varga Mihály pénzügyminiszter arra hivatkozva tiltotta le a pártnak járó 23 millió forint kifizetését és kérte a pénz letétbe helyezését a Fővárosi Bíróságnál, hogy tisztázatlan, ki a jogi képviselője a pártnak, valamint hogy a KDNP ellen folyamatban lévő perek miatt a párt jogi helyzete sem tisztázott.

A szövetség másik meghatározó pártja, az MDNP az MDF 1996-os kettészakadásakor jött létre. Lezsák Sándor pártelnökké választásakor az Antall-kormány harmadik pénzügyminisztere, Szabó Iván vezetésével 15 parlamenti képviselő még önálló MDNP frakciót is alapított. A párt az 1998-as kampányában is jobboldali, ám az éles bal-jobboldali ellentéten felülemelkedő alakulatként definiálta önmagát. Végül az MDNP 1,34 százalékot szerzett a választáson.

Az új szövetség kapcsán a legfontosabb politikai kérdés az, hogy lehet-e a tervezett pártalakulatnak esélye a parlamentbe jutásra. Politológiai közhely Magyarországon, hogy új pártnak minimális az esélye arra, hogy a releváns pártok közé kerüljön. A választások közelsége és a kétpártrendszer logikája szintén a Centrum Szövetség esélyeit csökkenti. Az esélytelenek szövetsége nem tesz még esélyessé egy alakulatot, azaz a tapasztalatok szerint a kis pártok minimális támogatottságát nem lehet egyszerűen összeadni, és ezzel az 5 százalék környékére helyezni az új alakulatot.

Két olyan elem van azonban, amely mégis kivételnek számíthat az új párt esélytelenségét vizsgálva. Ha olyan témát vagy pozíciót talál a párt, amely hiányzik a pártversenyben, illetve ha olyan népszerű személyek jelenítik meg, akiket a közvélemény elfogad, az esélyeit jobbnak értékelhetjük. A Centrum Szövetség kapcsán elméletileg mindkét elem azonosítható: a párt pozícionálása, a két tábor közötti szerepe ugyanis meglepő innovációja lehetne a magyar pártrendszernek. Az MDF által 1999-ben kezdeményezett Békejobb átmeneti sikere már bizonyította, hogy a választópolgárok fogékonyak egy alapvetően nem baloldali és mérsékelt, a centrum felé közelítő politikára. Kupa Mihály, aki az Antal-kormány második pénzügyminisztere volt a rendszerváltás kezdete óta ismert szereplője a magyar politikának. Kupa jelenleg független képviselő a parlamentben, pártoknak nem elkötelezett, szakmaiságban gyökerező politikai attitűdje szimpatikus a magyar választóknak, akik eleve támogatják az antipolitikai témákat és személyeket.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a kezdeményezés nem teljesen esélytelen arra, hogy a mérsékelt, mediánban lévő szavazókat megszólítsa, ám a 2002-es választásokon nagy valószínűséggel nem lehetnek képesek arra, hogy átlépjék az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Ettől függetlenül az egyes kis támogatottsággal rendelkező pártok számára racionális lehet az egységes alakulat létrehozása, mert míg egyedül az esélyük minimális, összefogva a média és ezen keresztül a közvélemény érdeklődését hatásosabban a szervezet és programja felé irányíthatják. Kizártnak nem tartjuk, de úgy véljük, hogy a 2002-es választások legnagyobb meglepetése lenne, ha a Centrum Szövetség parlamenti mandátumhoz jutna.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384