2002. 1. hét - Külügyi Figyelő

2002-01-11

Az év első hetében változatlanul a státusztörvény és a magyar-román kormányfői megállapodás állt a magyar bel-és külpolitika homlokterében. 2002. január 1-jétől hatályba lépett a kedvezménytörvény. A környező országokban felállított státusirodák közül csak Szlovákiában kezdődött meg a munka. A magyarigazolványok kiadása előreláthatólag zökkenőkkel, csúszásokkal, nehézkesen fog zajlani. A román állampolgárok magyarországi munkavállalását lehetővé tevő Orbán-Nastase egyetértési megállapodást továbbra is éles kritikák érték Magyarországon. Újabb 11 zámolyi roma kapott menedékjogot Strasbourgban. Argentínában továbbra is kaotikus a helyzet, az ország hivatalosan is csődbe ment, pár hét alatt öt elnök váltotta egymást, és a pesot 30-40 százalékkal devalválták. Tizenkét EU-tagországban immáron realitás a közös pénz, az euró használata.Az év első hetében változatlanul a státusztörvény és a magyar-román kormányfői megállapodás állt a magyar bel-és külpolitika homlokterében. 2002. január 1-jétől hatályba lépett a kedvezménytörvény. A környező országokban felállított státusirodák közül csak Szlovákiában kezdődött meg a munka. A magyarigazolványok kiadása előreláthatólag zökkenőkkel, csúszásokkal, nehézkesen fog zajlani. A román állampolgárok magyarországi munkavállalását lehetővé tevő Orbán-Nastase egyetértési megállapodást továbbra is éles kritikák érték Magyarországon. Újabb 11 zámolyi roma kapott menedékjogot Strasbourgban. Argentínában továbbra is kaotikus a helyzet, az ország hivatalosan is csődbe ment, pár hét alatt öt elnök váltotta egymást, és a pesot 30-40 százalékkal devalválták. Tizenkét EU-tagországban immáron realitás a közös pénz, az euró használata.


Hatályba lépett a kedvezménytörvény

2002. január 1-jétől hatályba lépett a szomszédos államokban élő magyarokról szóló kedvezménytörvény. A törvény Ausztria kivételével a szomszédos államokban élő magyar kisebbségeknek nyújt kedvezményeket. A magyar igazolványok igényléséhez a környező országokban 41 helyen nyújthatnak be kérelmet az érintettek. Az első héten csak Szlovákiában indult meg a kérelmek intézése, mintegy kétszáz igénylőlapot osztottak már ki. Szimbolikus jelentőssége van, hogy az első igénylők közt volt Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke. Szlovákiában a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöksége kezdeményezte, hogy a szlovák parlament fogadjon el olyan jogi normát, ami megakadályozná a státusztörvény kifogásolt részeinek szlovákiai végrehajtását. A KDH elsősorban a magyar tannyelvű iskolások szüleinek és a magyar vállalkozóknak lehetővé tett anyagi támogatásokat ellenzi. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Anna Malikova ennél is messzebbre ment, mikor kijelentette, hogy "koszovói állapotokhoz vezetne" a törvény alkalmazása. Egybehangzó vélekedések szerint össztűz zúdult a státusztörvény ürügyén a szlovák kormány eddigi legbiztosabb támaszára, az MKP-ra. Várható, hogy a közelgő szlovák választási kampányban is a szlovák pártok többsége ki fogja játszani a "magyar kártyát" .

Szlovéniában és Horvátországban egyelőre nem ütközik akadályokba az igazolványok kiállítása, míg a Vajdaságban a nagy érdeklődés ellenére sem alakult még ki az első héten az ügykezelés gördülékeny módszere. Romániában is gyerekcipőben jár még a magyarigazolványok kiadása. A magyarországi munkavállalást lehetővé tévő Orbán-Nastase egyezmény teljességgel felvillanyozta a román állampolgárokat. Az erdélyi magyarok többsége viszont érthetően rosszallással tekint a nyilvánvalóan konkurenciát jelentő román munkavállalókra. A román állampolgárok nagy hányada a három hónapos munkavállalás lehetőségével előreláthatólag nyáron, a betakarítások és más mezőgazdasági munkák idején kíván majd élni.


Ellenzéki kritika az Orbán-Nastase paktumról

A 2001. december 22-i egyetértési nyilatkozat kapcsán nem csitulnak a hazai kritikai megnyilvánulások. Orbán Viktor szokásos szerda reggeli rádióinterjújában azt állította, hogy az aláírás előtt egyeztetett az ellenzéki pártok képviselőivel, sőt "még koccintottak is a megállapodás sikerére." Az MSZP és az SZDSZ élesen tiltakozott a kormányfő megjegyzése miatt. Kovács László szerint a miniszterelnök csak tájékoztatást adott, és nem egyeztetett, míg az SZDSZ közleményben tudatta, hogy, ha január 11-ig nem érkezik válasz a 2001. december 29-én, az Országgyűléshez benyújtott javaslatukra, akkor kezdeményezik a parlament összehívását.

Rendkívüli ülést tartott a korábban az Orbán-kormány által mélyen leértékelt Országos Munkaügyi Tanács is. Itt Martonyi János külügyminiszter, Matolcsy György gazdasági miniszter adott tájékoztatást az egyetértési nyilatkozatról, ami szerintük csak szándéknyilatkozat, és ehhez még végrehajtási rendeletek sorát kell majd kidolgozni. A munkavállalók képviselői nehezményezték, hogy korábban nem vonták be őket a jogszabály alkotás folyamatába.

2001. január 6-án vasárnap tartotta az MSZP három vezető politikusa, Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt, Kovács László pártelnök és Horn Gyula volt miniszterelnök nagyszabású sajtótájékoztatóját az Orbán-Nastase paktumról. Medgyessy bejelentette, hogy az egyetértési nyilatkozat felfüggesztését javasolják. Kovács szerint a státusztörvény végrehajtását szemfényvesztés és diplomáciai baklövések sorozata kísérte, a törvény nincs összhangban az uniós elvárásokkal és a kormány szembekerült a szomszédos országokkal is. A legélesebben Horn Gyula fogalmazott, aki egyenesen a hozzá nem értés és az arrogancia torz gyermekének nevezte az "elcseszett, két balkézzel összehozott egyezményt", amit módosítani kellene, és amit a Fidesznek a kampányban is meg kell majd magyarázni. A továbbiakban várható, hogy az ellenzék minden alkalmat meg fog ragadni, hogy élesen kritizálja az Orbán-Nastase paktumot.


Újabb 11 roma kapott menedékjogot Strasbourgban

A francia menekültügyi hivatal, az OFPRA fellebbviteli bizottsága négy korábban kérelmezett és elutasított zámolyi roma közül háromnak megadta a menedékjogot. Ez a mostani döntés három felnőttet és nyolc kiskorút érint. Krasznai József, a zámolyiak szószólója nem hozta nyilvánosságra a neveket, arról azonban beszámolt, hogy összesen 37 roma (15 felnőtt és 22 gyermek) rendelkezik már menekült státussal. Többen közülük már Kanadába távoztak, a többiek beilleszkedtek Starsbourgban. Krasznai időközben felkérést kapott mándoki roma önkormányzati képviselőktől, hogy induljon független országgyűlési képviselőjelöltként.


Egyéb fontos hírek

2002. január 1-jétől Spanyolország vette át az EU soros elnökségét. Madrid legfontosabb feladatának a terrorizmus elleni harc összehangolását tekinti, különös tekintettel a baszk ETA elleni fellépésre.

A bécsi Die Presse napilap 2002. január 5-én, szombaton interjút közölt Pokorni Zoltánnal, a Fidesz elnökével. Már az interjú címe is sokat mondó: "Nincs koalíció a radikális jobboldallal a 2002-es választások után". A továbbiakban Pokorni határozottan állította, hogy "nem lesz koalíció a Magyar Igazság és Élet pártjával, valamint nem kötnek koalíciót a volt kommunistákkal, és a liberális Szabad Demokraták Szövetségével, a kisgazdák pedig be sem jutnak a parlamentbe." Továbbá kifejtette, ha nem érik el az abszolút többséget, akkor el tudnak képzelni kisebbségi kormányzást is.

Olaszország kivételével zökkenőmentes volt az átállás az eurót január 1-jével bevezető országokban. Az új pénz eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384