Fenntarthatatlan Putyin támadó külpolitikája

2018-03-28

2018-03-28

Oroszország és a Nyugat kapcsolatát, illetve a putyini rendszer lehetséges irányait vizsgálták szakértők a Political Capital által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Rövid összefoglalónk az eseményről:

Putyint bármikor újraválasztották, romlottak Oroszország és a Nyugat kapcsolatai  - mondta felvezetésként Anton Shekhovstov, a bécsi Humán Tudományok Intézet kutatója. Shekhovtsov szerint hiába létezik egy változást követelő liberális csoport az eliten belül, kevesen vannak, és nem elég erősek céljaik eléréséhez. Hozzátette, mivel Oroszország egy támadó külpolitikai spirálba szorult  a meghátrálást a gyengeség jelének éreznék. Kiemelte, a nyugati szélsőjobboldali pártok Putyin győzelmével tovább erősödő támogatásokra számítanak, elsősorban a médiafelület biztosításán keresztül, amely Oroszországnak az unió, a transzatlanti egyezmények és a liberális konszenzus gyengítse szempontjából fontos.

Kiss Annamária kutató (CEU, Európai Szomszédsági Tanulmányok Központja) kevésbé látta visszafordíthatatlannak a helyzetet, szerinte lehetséges a kihátrálás a putyini külpolitikából, és meg is kell tenni, mivel a gazdaság nem sokáig tudja finanszírozni az orosz diplomáciai stratégiát. Véleménye szerint a fegyverbemutatók és a „szuperioritás” folytonos jelzése inkább belpolitikai, mint külpolitikai jelentőségű.

Inotai Edit (Euro-Atlanti Integrációért és Demokráciáért Központ) szerint a németek  rezignáltan vették tudomásul a választás nem meglepő eredményét. Hangsúlyozta: az a német gazdasági szféra erősen megérezte az Oroszország elleni szankciókat, emiatt nem meglepő azok nagymértékű elutasítottsága. Azonban véleménye szerint a német politika feladata, hogy a szankciókkal üzenjen, amely elsősorban a német parlamentben is erősödő orosz-párti hangok (AfD) miatt fontos.

Elhibázott lépés volt a nyugati médiától, hogy legitimálta, egy demokratikus folyamat eredményeként értékelte az orosz választást - mondta Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója. Szerinte a legkritikusabb Nagy-Britannia kiválása elősegíti a nyugati országok azon vágyát, hogy visszaállítsák gazdasági kapcsolataikat Oroszországgal. Ezt látni Németország esetében is, aki egyezményeket köt a Kremllel, lehetővé téve ezzel, hogy a hasonlóképpen cselekvő kisebb országok később rájuk mutogassanak.

A résztvevők szerint Ukrajna az oroszokkal jó kapcsolatot ápoló tagországok miatt nem kerülhet érdemi közelségbe a NATO tagsághoz, és Kijev fokozottabb bevonása csupán szimbolikus lépés volt a szervezet felől. Oroszország jövőjét illetően a panel résztvevői meg voltak győződve róla, hogy Putyin már keresi az utódját, kérdéses ugyanakkor, hogy a jelenlegi elit majd elfogja-e, vagy a rendszer összeomlik a távozásával.

Az összefoglalót a Political Capital gyakornoka, Seres Artúr készítette.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384