Segédanyagok előítéletesség, radikalizáció és szélsőségesség ellen

2020-07-24

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a Political Capital által, illetve közreműködésével készült anyagokat, amelyek hasznosak tanárok és fiatalokkal foglalkozó más szakemberek (pl. ifjúsági munkások, civil szervezetek munkatársai) számára, ha a demokratikus értékekkel és részvétellel kapcsolatos társadalmi témákkal és jelenségekkel kívánnak foglalkozni. Az anyagokat a Political Capital radikalizmusprevenciós és szélsőségesség elleni tevékenysége keretében készítettük vagy gyűjtöttük, és számos témát lefednek, amelyek közvetve vagy közvetlenül, de mind kapcsolódnak a radikalizációhoz és szélsőségességhez. Ilyenek például az előítélesség, a gyűlölködő és gyűlöletkeltő megnyilvánulások az online térben, a szélsőséges érvekkel szembeni ellenérvelés, az álhírek és dezinformáció felismerése, viselkedésünk a közösségi médiában, a társadalmi részvétel és érdekképviselet.

Az anyagok akár háttéranyagként, akár fiatalokkal való foglalkozásokon segédanyagként is felhasználhatóak. Vannak köztük információs anyagok, gyakorlati fókuszú útmutatók, prezentációk, videók, infografikák és foglalkozástervek is.

 

Kisokos a szélsőségességről

A segédanyag bemutatja, mi a szélsőségesség és az ahhoz vezető radikalizáció, hogyan ismerhetjük fel, miért radikalizálódik valaki, mik e folyamat veszélyei, és mit tehetünk ellene. Az anyag hasznos háttéranyag fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára, de használható közvetlenül oktatásban, fiatalokkal való foglalkozásokon is.

 

Fiatalok mesélnek a szélsőjobboldalon tett “kitérőjükről” - mi vonzotta őket, és hogyan ábrándultak ki?

A videókban fiatalok mesélik el saját történetüket arról, miért léptek rá a jobboldali radikalizáció útjára, és később hogyan sikerült kijönniük belőle. A videók jól használhatók az oktatásban, feldolgozhatók a fiatalokkal való foglalkozásokon, akár a szélsőségességről szóló kisokossal kombinálva.

  • Tenni a hazáért - de hogyan? - Lénárt Attila tanárjelölt és aktivista elmeséli a videóban, mi vonzotta a szélsőséges gondolatok felé, és mi vette rá később elvei felülbírálására.
  • Egy ex-skinhead vallomásai - Ebben a TEDxDanubia videóban Szabó Ákos egykori “kopasz” meséli el, miért csatlakozott egy szélsőséges csoporthoz, hogyan fordult szembe az eszméivel, és hogyan sikerült kilépnie a “bajtársai” közül. (Külső tartalom, nem a Political Capital közreműködésével készült.)

 

Szélsőséges megnyilvánulások az iskolában - Mit tehet a tanár?

A videóban Lőrinc László történelemtanár mesél a diákok radikalizációjával kapcsolatos tapasztalatairól, és hogy mit tehet ilyen esetben egy tanár. A videó hasznos segédanyag és inspiráció tanárok és más, fiatalokkal foglalkozó gyakorlati szakemberek számára.

 

Inspiráló történetek - Akik kiállásukkal példát mutatnak

Magyar és más országok emberi jogi aktivistáinak inspiráló története segít megérteni, mi fán terem a civil kurázsi, kiből és hogyan lesz emberi jogi aktivista, milyen buktatókkal találkoznak, és miből merítenek erőt. A történetek esettanulmányokként felhasználhatók fiatalokkal való foglalkozásokon olyan témákról való beszélgetéshez, mint a családi háttér és a szocializáció szerepe, a társadalmi felelősségvállalás fontossága és formái, a motiváció, céltudatosság és az értékrend szerepe, az előítéletesség, a szélsőséges gondolkodás és cselekedetek veszélyei egyénekre és a közösségre.

  • Szénási Szilvia, az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány igazgatója, már kisgyerekként is gyűlölte a megkülönböztetést és az igazságtalanságot, mert első kézből kellett megtapasztalnia. Akkor sem tudja ezeket elviselni, ha másra irányulnak. Hosszú út vezetett odáig, amíg megtanulta, hogyan küzdjön meg a szégyennel és megalázottsággal, amit az őt ért előítéletesség és diszkrimináció miatt érzett, és hogy tud kiállni magáért ilyen helyzetekben. Ma egyrészt azért dolgozik, hogy csökkenjenek a romákkal szembeni előítéletek, másrészt, hogy senki ne törődjön bele, ha mások céltáblájává válik.
  • Nyirati András, az Emberség Erejével Alapítvány alapítója és vezetője, a családjától kapta szilárd értékrendjét és azt a törekvést, hogy jót cselekedjen. Sok mindenbe belekóstolt, de nem találta a helyét a világban egészen addig, amíg önkénteskedni nem kezdett egy civil szervezetnél. Ekkor ébredt rá, hogy az emberi jogi oktatás a szenvedélye.

 

Megosztás előtt nézz utána! - Útmutató az álhírek felismeréséhez és a közösségi média használatához

Az útmutató közérthetően mutatja be az álhírek és dezinformáció működését, valamint azokat a társadalmi és pszichológiai mechanizmusokat, amelyek befolyásolják a viselkedésünket a közösségi médiában, és fogékonnyá tesznek az álhírek kritikátlan megosztására. Az útmutató praktikus háttéranyag fiatalokkal foglalkozó szakembereknek, de alkalmazható fiatalokkal való foglalkozásokon is, sőt, hasznos információkkal szolgál a mindennapi hírolvasók és közösségi média használók számára is.

 

Radikalizmusprevenciós oktatási csomag - Foglalkozások a szélsőséges eszmék és előítéletek káros hatásairól

Az „Extreme Dialogue” projekt keretében készült oktatási anyagok személyes történeteket elmesélő kisfilmekre épülnek. A szereplők saját példájukon keresztül mutatják be az előítéletesség és a szélsőséges viselkedés romboló hatásait az egyénre és a közösségre. A szereplők között van magyarországi cigány férfi, szíriai menekült, kanadai ex-szélsőjobboldali aktivista, egykori szélsőséges iszlamista Nagy-Britanniából, valamint az IRA ír terrorszervezet egy áldozata. A foglalkozások célja az érzékenyítés és a gondolkodásformálás, a fiatalok olyan állampolgári és társas kompetenciáinak fejlesztése, mint a kritikus gondolkodás, önálló véleményalkotás, érveléstechnika, tudatos médiafogyasztás, együttműködés és empátia. Az oktatási csomagok a 14-18 éves korosztályt célozzák, alkalmazhatók tanárok és trénerek által mind formális, mind nem formális oktatási tevékenység keretében.

 

A fenti anyagok nagy része a 2019-2021 között zajló, az Európai Unió által támogatott Tegyél egy bátor dolgot és CHAMPIONs projektek keretében készült, de e projektek eredményeinek csak egy válogatott töredékét alkotják. A fenti témákba vágó sok más anyag elérhető a projektek honlapján.

A Tegyél egy bátor dolgot kezdeményezés célja a fiatalok segítése és képessé tétele arra, hogy felismerjék és fellépjenek a radikalizációval és szélsőségességgel kapcsolatos jelenségekkel szemben saját környezetükben és közösségükben.

A CHAMPIONs kezdeményezés célja egy település különböző szereplői közti együttműködés segítése annak érdekében, hogy közösen megoldásokat dolgozzanak ki olyan helyi jelenségekre, amelyek hozzájárulnak a közösség megosztottságához és esetleges radikalizációjához.

 

A Do One Brave Thing és a CHAMPIONs projekteket az Európai Unió Belső Biztonsági Alap - Rendőrség eszköze, az Extreme Dialogue projektet pedig az Európai Unió „Bűnmegelőzés

és a bűnözés elleni küzdelem” egyedi programja támogatta. A támogatási szerződések száma: Do One Brave Thing 812631,CHAMPIONs 823705, Extreme Dialogue )

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384