5 pontban az amerikai félidős választásról

2022-11-14
1. A „vörös hullám" elmaradt. Az amerikai félidős választáson a republikánusok meglepően gyengén szerepeltek az előzetes várakozásokhoz képest. A demokraták Joe Biden elnök népszerűtlensége és a gazdasági nehézségek ellenére a vártnál jóval kisebb arányban veszíthetik el a képviselőházi többségüket, ha végül elveszítik egyáltalán. A Szenátusban pedig biztosan többségben maradnak.
 
2. A trumpisták különösen gyengén szerepeltek. A Donald Trumphoz köthető jelöltek bőven alulmúlták a várakozásokat azokban a körzetekben, ahol valódi verseny volt a demokratákkal. Gyengén szerepeltek a trumpista jelöltek Pennsylvániában, Arizonában, Georgiában és Ohioban is. A Trump és az általa favorizált jelöltek kevésbé mozgatták meg az amerikai választókat, mint a többi republikánus jelölt. A választási rendszer tisztaságát megkérdőjelező jelöltek sikeresek voltak, amikor republikánus pozíciókat kellett őrizni, de kritikus, billegő államokban nem nyerték el a bizonytalan választók tetszését, ami magyarázza a relatíve gyenge szereplést.
 
3. Belső küzdelem veheti kezdetét a Republikánus pártban. A választási eredmény alááshatja Donald Trump ambícióit a 2024-es elnökválasztással kapcsolatban. A kialakult helyzet a Republikánus Párton belüli hatalmi küzdelmet vetít előre a következő elnökválasztásig a korábbi elnök és Ron DeSantis floridai kormányzó között.
 
4. Nem várható geopolitikai váltás. Az amerikai külpolitikát meghatározó elnöki szék és a Szenátus továbbra is demokrata kézen maradt, így nem várható váltás az Oroszország elleni szankciók, az Ukrajnának nyújtott támogatás vagy épp a magyar kormányhoz való viszony tekintetében.
 
5. A magyar kormánypárti propaganda lefagyott. Az Orbán-kormány a diplomáciai etikettet felrúgva idén is nyíltan Trump és a republikánusok mellett kampányolt. Orbán Viktor a remélt „vörös hullámtól" nemzetközi elszigeteltségének enyhülését várta, ehelyett Magyarország diplomáciai helyzete várhatóan tovább romlik majd a kormány állásfoglalása miatt. A kormányzati irányítású média még az előző héten is elsöprő republikánus győzelemről, Joe Biden megalázó vereségsorozatáról írt, sőt, az orbánizmus terjedéséről beszélt. Ahogy azonban az eredmények mást kezdtek mutatni, már csak magabiztos republikánus győzelemben reménykedtek, az amerikai választással foglalkozó cikkek pedig eltűntek a címlapokról. Szijjártó Péter úgy értelmezte az eredményeket, hogy Magyarország szövetségesei nyertek. A kormányzati propaganda egy része az amerikai választási rendszert kritizálja, és – összhangban Donald Trumppal – megpróbálja a demokraták „választási csalásával"magyarázni az eredményt. Más jobboldali kommentátorok viszont Trump gyenge szereplése láttán hirtelen már DeSantisban látják a magyar kormánypárt következő reménységét.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384