Megegyezés előtt

2008-08-28

Csendes egyetértés és kiszámítható döntések jellemezték a vizsgált hét gazdaságpolitikai eseményeit: a pénzügyminiszter és a jegybankelnök nem módosított középtávú inflációs célján, a várakozásoknak megfelelően az alapkamat sem változott. Holnap azonban bizonyosan kezdetét veszi az őszi szezon: Gyurcsány Ferenc programhirdetése és az arra várható reakciók kijelölik az előttünk álló időszak politikai irányát.

Monetáris politika 

A lényeg változatlan: továbbra is 3 százalékos a középtávú inflációs cél a pénzügyminiszter és a jegybankelnök megállapodása szerint. Az 1 százalékpontos toleranciasávon is nehéz lehet azonban belül maradni, ha megvalósul a levegőben lógó áfaemelés. Az irányadó ráta a várakozásoknak megfelelően 8,5 százalékon maradt, az esetleges csökkentés az idő előrehaladtával az egyre távolabbi jövőbe vész.

Az MNB friss inflációs jelentéséből kiderül, hogy a stáb a konjunktúra igen lassú élénkülésére számít csak, a gazdasági növekedés ütemét pedig 2010-ben várják a gazdaság kapacitásának bővülési üteme fölé.

Nyilatkozó Nyilatkozat
Simor András, az MNB elnöke - A monetáris tanács a tartáson kívül a csökkentés lehetőségét tárgyalta, ám végül meggyőző többség támogatta a kamat szinten maradását.
- Olyan fegyelmezett bérpolitikát szorgalmaz a jegybank a köz- és magánszektorban egyaránt, ami a nominális béreket nem emeli jobban az inflációs cél és a termelékenységnövekedés összegénél. Cserében az MNB egy olyan dezinflációs pályát ajánl fel, amely nem erőlteti a tervezett, 2010 környéki árstabilitás gyorsított ütemű helyreállítását, hanem egy kiszámítható és átlátható folyamat során éri ezt el.
- Miközben az inflációs prognózisok alig módosultak, addig a növekedési előrejelzéseket jelentősen mérsékelték a jegybank szakértői. A vártnál némileg kedvezőbb második negyedéves GDP-növekedés egyedi tényezőknek tudható be, ezért nincs okunk rá, hogy optimisták legyünk az élénkülést illetően.
Bebesy Dániel a Budapest Alapkezelő elemzője - Ha a kormány áfaemelésre szánná el magát, az utólag hiábavalóvá tenné az inflációcsökkentés terén eddig vállalt áldozatokat, ideértve a forinterősödés reálgazdasági hatását is.
Orbán Gábor, az Aegon elemzője - Egy 3-4 százalékpontos áfaemelés még akkor is közel egy százalékpontos megugrást hozna az inflációban, ha ezt bizonyos tételek esetében az adóterhelés csökkentése kísérné. Ahogy a tapasztalatok mutatják, az áfacsökkentés hatása csak részlegesen jelenik meg a fogyasztói árakban, ellentétben az azonnal érvényesített áfaemeléssel.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője - Először fordult elő az elmúlt időszakban, hogy nem kellett módosítani az inflációs prognózis dátumát. Semlegesebb lett a monetáris tanács hangneme is. A kamatvágásra még jó ideig várnia kell a piaci szereplőknek, novemberben lehet megkezdeni a folyamatot, ám indokolt az óvatosság.
- Az áfaemelés rövid távon biztos, hogy rontaná az inflációs célkitűzéseket. A jegybank 2,2 százalékos GDP-növekedést vetít előre, ám ez egy kicsit optimista várakozás, inkább 2 százalékon állhat meg a bővülés. A következő esztendőben is inkább a kockázati tényezők dominálhatnak; 2009-ben 3,2 százalékos növekedést várnak, de jó, ha a 2,6 százalékot eléri a gazdasági bővülés. A kockázati tényezőt a külső – európai – dekonjuktúra jelenti.


Gazdaságpolitikai vitatémák
Gazdaságpolitikai vitatémák 

 

A hét legfontosabb gazdaságpolitikai témái
Adó- és kiadáscsökkentés
Apollo-beruházás
Gazdasági helyzet
Költségvetés


Vihar előtti csend jellemezte a vizsgált hét gazdaságpolitikai légkörét. Gyurcsány Ferenc szerdán nyilvánosságra kerülő stratégiai elképzeléseinek liberális fogadtatása árul majd el legtöbbet az előttünk álló időszak politikai irányáról; kérdés, sikerül-e megtalálni az SZDSZ által követelt adó- és tehercsökkentési igény, illetve az MSZP konfliktuskerülő politikájának határmezsgyéjét. A társaságok 4 százalékos különadóját valószínűleg megszüntetné a kormány, az áfa sorsáról és mindenekelőtt a tehercsökkentés mértékéről azonban ellentmondóak a hírek. A program nyilvánosságra kerülése bizonyosan beindítja az őszi politikai szezont, és kimozdítja a politikai vitákat az Apollo-beruházással kapcsolatos egymásra mutogatásból, bár ez utóbbi téma várhatóan jelen marad a parlamenti szezonkezdetkor is.

Nyilatkozó / Nyilatkozat témája Nyilatkozat
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök, MSZP / Megegyezés című program - A program folytatja, ami 2007 ősze óta a kormány politizálásának középpontjában szerepel. Az adócsökkentést, az adóegyszerűsítést, az adóalapok szélesítését, és az adóbeszedés szigorítását egyszerre kell megvalósítani. Nem elég csak adóról beszélni, mellé kell tenni a szociális rendszer átalakítását, az oktatás megújítását is.
Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője / adó- és kiadáscsökkentés - Csak akkor lehet komolyan venni a kormány most induló gazdasági programját, ha abban a következő három évre legalább ezermilliárd forintos adó- és ugyanekkora mértékű állami kiadáscsökkentés szerepel. Ha Gyurcsány Ferenc beszédében nem szerepel jelentős adó- és kiadáscsökkentés, akkor tudni fogjuk, hogy minden maradt a régiben, és a miniszterelnök csak a túlélésre játszik.
- Ha a kormány a volt pénzügyminiszterek, szakértők, és az SZDSZ javaslatai ellenére sem akar gazdasági fordulatot és megbukik, akkor ezért nem a liberálisokat kell hibáztatni.
Iván László, a Fidesz országgyűlési képviselője / gazdasági helyzet - A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy sürgősen kezdjen reális, igazságos gazdaságpolitikát.
- Ki kell dolgozni egy elszegényedést megállító programot, és új gazdaságpolitikára, új szociálpolitikára van szükség. A kormány nem háríthatja át a felelősségét, nem leplezheti el a problémákat.
- Veres János pénzügyminiszter egy fideszes képviselő beadványára adott válaszában azt írta, nincs szociális válság Magyarországon. A tények nem ezt mutatják, hiszen egyre fokozódik az elszegényedés, csak a nyugdíjasok közül például 750-800 ezren élnek a létminimum alatt.
- A kormány makroszámokkal manipuláló kijelentéseivel szemben nő a szegények és a gazdagok közötti különbség. Emellett növekszik a munkanélküliség, jelenleg 7,6-8 százalékon áll, nőnek az energiaárak, és egyre többen kényszerülnek hitelből finanszírozni mindennapi életüket.
Daróczi Dávid kormányszóvivő / gazdasági helyzet - Az elmúlt hetekben napvilágot látott adatok egyértelműen cáfolják a Fidesz állításait. Magyarországon ismét gyorsult a gazdasági növekedés üteme, az infláció lassul, ismét növekednek a reálbérek és bővül a fogyasztás.
- Ugyanakkor további intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy még gyorsabb lehessen a gazdasági növekedés és növekedjen a legálisan foglalkoztatottak aránya. Az intézkedések iránya azonban biztosan nem olyan lesz, mint amilyet a Fidesz tervez. A kormány ugyanis nem lesz partner sem a nyugdíjak befagyasztásában, sem a szociális és családi támogatások drasztikus csökkentésében.
Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke / Apollo-beruházás - A szocialisták titkolózása, illetve a helytelen tárgyalási technika miatt hiúsult meg az Apollo Tyres gyöngyösi beruházása, ráadásul több szakhatósági engedély is hiányzott. A befektetéshez nem áll rendelkezésre a megfelelő nagyságú terület és a szükséges ivóvízbázis sem a környéken. Az építkezést továbbá meghiúsítaná a városvezetés célját, miszerint a jövőben főként az idegenforgalom fejlesztésére kívánnak koncentrálni.
Nyakó István, az MSZP szóvivője / Apollo-beruházás - A Fidesz alelnökének ellenérzése most főleg az indiai vállalat, és nem a szocialisták ellen irányul. Mindenkinek az az érdeke, hogy az országon belül valósuljon meg az Apollo beruházása. Emiatt pedig érdemes lenne változtatni az engedélyeztetési rendszeren.
- Elutasítjuk a Fidesz alelnökének felvetését, miszerint az indiai cég nem volt tisztában azzal, milyen engedélyeket kell beszereznie. Hogyha egy vállalat 200 millió eurós beruházást tervez, akkor biztosan utánanéz, hogy milyen dokumentumok szükségesek.



Elemzői kommentárok



Elemzői kommentárok és gazdasági mutatók

Lassulás várható a régióban, így még ha javul is a magyar növekedési adat, jövőre sem valószínű, hogy eléri a 3 százalékos szintet a JP Morgan szerint. Az intézet nincs egyedül azzal az aggodalmával sem, miszerint a választások közeledtével veszélybe kerülhet a konvergenciapálya. A ZEW és az Erste közös bizalmi indexe szerint ugyanakkor kifejezetten jók a magyar gazdaság kilátásai. Az első fél év kiskereskedelmi adatai viszont nem jeleznek fordulatot.

Elemző Legfontosabb állítások
JP Morgan - A legtöbb országban – összhangban a világgazdasági tendenciákkal – lassulás várható, Szlovákia például 2007-hez képest megfelezheti a GDP-növekedési tempóját. Az 5,5 százalékosra várt dinamika továbbra is jóval magasabb a magyarnál, amely 2009-ben várhatóan még mindig nem éri el a 3 százalékos ütemet.
- A választások közeledtével Magyarország nem biztos, hogy tartani tudja magát a konvergenciaprogramban felvázolt pályához. Az idei 3,5 százalékosra várt GDP-arányos költségvetési hiány jövőre 3,6 százalékra emelkedhet. Az emelkedés mértéke nem nagy, ám mégis komoly gondokat okozhatna egy ilyen forgatókönyv bekövetkezése (a hivatalos pálya szerint ugyanis jövőre már a maastrichti szintet kellene elérni).
- A kamatkilátásokat illetően megállapítható, lassan mindenhol véget ér a szigorítási ciklus, és az első lazító lépés időpontja a kérdés. A JP Morgan szerint Magyarországon 2009 áprilisában csökkenhetnek először a kamatok, amik egyébként a közvélekedéssel ellentétben ma már egyáltalán nem számítanak extrémnek a feltörekvő régióban. A 10 vizsgált ország közül a magyarénál ötben is nagyobb az irányadó kamatszint, és ez így maradhat 2009 decemberéig is, amikorra – a többi országgal párhuzamosan csökkenve – 7,75 százalékra érkezhet a ráta.
ZEW és az Erste közös bizalmi indexe - Nőtt a közép-kelet-európai régióba vetett befektetői bizalom augusztusban, mivel a befektetők a kamatok és az infláció csökkenésére, és a részvénypiacok emelkedésére számítanak.
- A befektetők és elemzők következő hat hónapra vonatkozó várakozásai minimálisan javultak, a júliusi mínusz 31,4-ről augusztusban mínusz 31,3 pontra nőtt a ZEW és az Erste közös bizalmi indexe. Mindez azt jelenti, Kelet-Európa elkerülheti a nyugaton tapasztalt gazdasági lassulást.
- Hosszabb távon valószínűleg leginkább a magyar és a cseh kamatok csökkenhetnek, míg a román, szlovák és horvát kamatok emelkedhetnek a legnagyobb eséllyel a befektetők szerint. A gazdasági kilátások a térségben Ausztriában voltak a legrosszabbak, bár itt is javult az index, 6,2 ponttal mínusz 28,6 pontra. A legjobbak a magyar kilátások voltak 10,3 ponttal, ami július óta változatlan.



Mutató fajtája Adatok
Kiskereskedelem, KSH (2008. június) - A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2008. júniusban 1,9%-kal, az első félévben 2,2%-kal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene az előző hónap szintjéhez képest 0,3%-kal mérséklődött.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384